SIBEX Participanţii la piaţă par să fi uitat de existenţa derivatului pe Dow Jones

S. N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 19 ianuarie 2017

La Sibex, şedinţa de la mijlocul săptămânii nu a pornit cu aşteptări prea mari după ce nici primele două zile ale săptămânii nu au indicat participanţi foarte dispuşi la speculaţii, cu excepţia celor pe cotaţia futures a aurului. La ora 16.45 se înregistrau doar 27 de contracte iar valoarea tranzacţiilor depăşea uşor 66.000 de lei.

Distribuţia puţinelor contracte pe produse era una conformă cu tendinţa dominantă din acest început de an, derivatul pe aur tăindu-şi din nou partea leului, cu 24 de contracte pe scadenţa februarie. Simbolul GOLD 17B era cotat la 1211,9 dolari, în minus cu 8,2 dolari faţă de preţul de referinţă[1] stabilit de ATHEXClear la 1220,1 USD. Comparativ cu cotaţia de la închiderea şedinţei de marţi, aurul se deprecia cu 3,4 dolari.

Raportat la derivatul pe Dow Jones, se profila o a treia şedinţă la rând fără tranzacţii, primele şapte ore ale zilei ţinând jucătorii departe de acest produs care, până nu demult, era vedeta de necontestat a Sibex. Practic, aceştia par să fi uitat de existenţa derivatului pe indicele american. Totuşi, jucătorii aveau la dispoziţie partea a doua a sesiunii pentru a schimba datele problemei.

În statistica primei jumătăţi a zilei mai figurau 3 contracte pe cursul liră sterlină/dolar, preţul futures al unei monede britanice, pe scadenţa martie 2017, fiind estimat la 1,2315 USD, după o scădere de 1,02% faţă de "start of day price" (1,2442 USD).

Nici pe ATS-ul Sibex nu se observa vreo activitate după aproape şapte ore[2] de la startul şedinţei.

[1]Preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare

[2] Pe piaţa spot Sibex închiderea şedinţei are loc la ora 18.00

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 16.45

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb