SIBEX Preţul futures al aurului, în coborâre

S. N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 21 iulie 2016

După ce marţi s-a înregistrat unul dintre rezultatele bune de până acum din iulie, şedinţa de la mijlocul săptămânii se anunţa una mult mai slabă, participanţii fiind mai puţin implicaţi. Conform datelor de la ora 17.15 se înregistrau doar 14 contracte futures, iar valoarea tranzacţiilor se situa la numai 87.204 lei.

Referitor la produse nu se evidenţia nimic special, doar derivatul pe aur şi derivatul pe Dow Jones fiind tranzacţionate, dar pe volume slabe. Simbolul GOLD 16H, care urmăreşte evoluţia cotaţiei aurului pe scadenţa august a început ziua la un preţ de referinţă de 1335 dolari şi, după peste şapte ore de la startul sesiunii valora 1316,8 USD/uncie, depreciindu-se consistent cu 18,2 dolari. Comparativ cu închiderea de marţi, cotaţia metalului nobil pierdea 13,8 USD. şi pe plan extern aurul înregistra o evoluţie descendentă, după ce dolarul a primit un imbold de la aşteptările privind o nouă majorare a dobânzii de referinţă din SUA şi după ce piaţa futures americană indica creşteri ale cotaţiilor acţiunilor, pe fondul optimismului privind rezultatele companiilor. "Plasamentele de tip < heaven > (n.r. - de siguranţă) cum este şi aurul, se mişcă în direcţia opusă dolarului şi acţiunilor care sunt considerate active mai riscante dar, chiar dacă aceasta a fost tendinţa acestei zile, metalul galben rămâne o soluţie mereu la îndemâna investitorilor preocupaţi de incertitudinea privind creşterea economiei globale", a explicat un consultant financiar.

Pentru derivatul pe Dow Jones, datele indicau 4 contracte pe scadenţa din toamna anului curent (n.a. - scadenţa septembrie). Cotaţia DEDJIA 16I era estimată la 18.530 de puncte, în minus cu 90 de puncte faţă de "start of day price"[1], care a fost calculat de ATHEXClear la 18.620 de puncte. Faţă de cotaţia de la închiderea din sesiunea anterioară preţul afişa însă o creştere de 80 de puncte.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.15

[1]preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb