SIBEX Preţul futures al aurului, în declin

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 21 februarie 2013

Pe piaţa Sibex, până la ora 17.15, speculatorii au încheiat puţin peste 400 de contracte futures, intensitatea speculaţiilor fiind una medie în şedinţa de la mijlocul săptămânii. Valoarea echivalentă tranzacţiilor se situa la 4 milioane de lei. Segmentele preferate de participanţi în prima jumătate a zilei au fost derivatele pe mărfuri, valute şi indici. Diferenţele între primele trei clasate după criteriul lichidităţii erau mici iar direcţia preţurilor era una preponderent descendentă.

Derivatul cu mărimea de o uncie care urmăreşte evoluţia preţului aurului şi care are simbolul SIBGOLD atrăgea 63 de contracte pe scadenţa februarie. Cotaţia metalului galben scădea cu 17,1 USD şi era estimată la 1586,8 dolari/uncie. Pe acelaşi segment se mai tranzacţiona şi derivatul cu mărimea de 10 uncii şi simbolul SIBGOLD_RON. Numărul contractelor încheiate pe scadenţa februarie era de 32 iar cotaţia se devaloriza cu 21,4 USD, la 1585 dolari/uncie. Pe piaţa futures americană preţul futures al aurului a "alunecat" la minimul din şase luni, înregistrând cea mai rea serie de scăderi din mai bine de un an, pe fondul îmbunătăţirii economiei, situaţie care a provocat diminuarea cererii de metal preţios ca plasament de protecţie. Aurul s-a depreciat pentru a cincea şedinţă la rând, în condiţiile în care acţiunile de pe mapamond au atins cele mai înalte puncte din 2008 încoace, după cum arată Bloomberg.

Pe segmentul indicilor, contractul DEDJIA_RON martie atrăgea, până la ora menţionată, aproape 60 contracte. Conform datelor de la ora 17.15, simbolul DEDJIA_RON înregistra o creştere de numai un punct, la 14.009 puncte. Evoluţia de ansamblu a fost însă una mixtă, preţul indicelui testând şi scăderile şi creşterile. În SUA, deschiderea de la NYSE sugera variaţii mici, după ce un raport a indicat îmbunătăţirea pieţei construcţiilor de case.

Pe piaţa valutelor, contextul a fost unul nefavorabil monedei unice care a pierdut teren faţă de dolar. Pentru scadenţa martie, moneda comună era estimată la 1,3382 USD, în minus cu 0,14%. Numărul contractelor pe paritate era de 68.

Notă: comentariu realizat conform datelor din piaţă valabile la ora 17.15.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb