SIBEX Preţul futures al aurului îşi continuă scăderea

S. N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 31 mai 2016

Pe piaţa Sibex, prima jumătate din penultima şedinţă din luna mai a adus tranzacţii atât pe segmentul derivatelor cât şi pe cel spot prin sistemul alternativ de tranzacţionare administrat de operator. Lichiditatea nu impresiona, datele de la ora 17.15 indicând doar 17 contracte futures încheiate pe trei produse derivatul pe cursul euro/dolar, derivatul pe aur şi derivatul pe cursul euro/yen japonez. Din statistici lipsea derivatul pe indicele Dow Jones, până la ora menţionată participanţii ignorând acest produs. Valoarea tranzacţiilor se cifra la peste 140.000 de lei.

Cu 11 contracte încheiate, simbolul EUUSR 16F era cel mai tranzacţionat dar, per ansamblu, totalul era unul modest. Cotaţia futures a unui euro pentru scadenţa iunie valora 1,1143 USD, în minus cu 0,05% faţă de "start of day price"(-) (1,1148 USD)

Pentru simbolul GOLD 16F care urmăreşte evoluţia aurului pe scadenţa iunie se înregistrau 5 contracte. Aurul a început ziua la un preţ de referinţă de 1223,4 USD şi, după peste şapte ore de la deschidere, pierdea 20,4 dolari, conform cotaţiei de 1203 USD. Comparativ cu închiderea de vineri 27.05, preţul futures de la Sibiu al aurului se deprecia cu 14,2 dolari. Şi pe pieţele externe aurul se deprecia, coborând chiar sub pragul de 1200 de dolari/uncie pentru prima dată de la mijlocul lui februarie, în contextul în care şefa FED, Janet Yellen, a făcut noi comentarii cu privire la posibilitatea majorării dobânzii de referinţă, fapt care a trimis dolarul la maximul din ultimele două lunii.

Pentru perechea euro/yen japonez se înregistra un singur contract, iar cotaţia futures a euro se situa la 123,7 yeni, în urcare cu aproape un procent.

Pe ATS-ul administrat de bursa sibiană se tranzacţionaseră 10.000(--) de acţiuni Sigstrat S.A., la un preţ de 0,20 lei/titlu, în staţionare.

(-) preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare.

(--) Pe piaţa spot Sibex închiderea are loc la ora 18.00.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.15.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb