SIBEX Preţul futures al aurului sub presiune

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 24 mai 2016

După ce săptămâna trecută interesul speculativ pentru derivatul pe aur s-a mai redus, fapt care a avut ca efect diminuarea lichidităţii de pe piaţa futures sibiană, nici debutul ultimei săptămâni întregi din mai nu a fost unul foarte încurajator. După şase ore de la deschiderea şedinţei de luni, volumul de pe piaţa Sibex era de numai 12 contracte, iar valoarea corespunzătoare acestora de aproape 35.000 lei, prefigurându-se o zi "secetoasă". Totuşi, ţinând cont de faptul că bursa americană nu se deschisese încă la ora culegerii datelor menţionate, exista posibilitatea ca acest volum să fie îmbunătăţit în partea a doua a zilei.

Conform datelor de la ora 16.00, se înregistrau 10 contracte pe simbolul GOLD 16F prin care este identificat derivatul ce are ca activ suport aurul, pe scadenţa iunie de anul curent. Cotaţia futures de la Sibiu a metalului nobil se situa la 1247,5 dolari, depreciindu-se cu 11,7 dolari faţă de preţul de referinţă pentru deschiderea şedinţei de tranzacţionare (start of day price)[1], calculat de ATHEXClear la 1259,2 USD. În comparaţie cu ultima cotaţie consemnată pe piaţă săptămâna trecută, aurul se deprecia cu 2,6 dolari. i pe pieţele externe aurul s-a "înmuiat" luni apropiindu-se de minimul din trei săptămâni, pe fondul aşteptărilor că Banca Centrală Americană va creşte din nou ratele dobânzilor, încă din luna iunie. De altfel, metalul nobil a fost pus sub presiune de Fed încă de săptămâna trecută, când au fost date publicităţii minutele reuniunii din aprilie, care a arătat că oficialii americani cred că economia SUA ar putea fi gata de luna viitoare pentru o altă creştere a ratei dobânzii.

Se mai consemnau 2 contracte pe derivatul care urmăreşte raportul dintre euro/dolar pe scadenţa septembrie, cotaţia unei monede europene fiind estimată la 1,1235 USD, în scădere cu 0,84% faţă de "start of day price" (1,1333 USD).

[1]preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 16.00.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb