Aşa cum anticipam, ritmul tranzacţiilor s-a redus pe piaţa Sibex la debutul săptămânii. După şedinţa de luni, în care cu greu a fost depăşit pragul de 1000 de contracte, înregistrându-se cel mai slab volum din decembrie de până acum, participanţii au continuat să fie destul de reticenţi şi în prima parte din cea de-a doua şedinţă a săptămânii. Preţurile derivatelor evoluau mixt, oferind jucătorilor oportunităţi speculative diverse, dar acest aspect nu a fost un argument suficient pentru o implicare puternică. La ora 16.45, numărul contractelor era de 676, iar valoarea tranzacţiilor se apropia de 7 milioane de lei.
Cu 266 de contracte realizate pe scadenţa decembrie 2013 derivatul pe indicele Dow Jones era din nou cel mai speculat simbol. Preţul futures de la Sibiu a fluctuat mixt, intrând uşor pe minus după primele tranzacţii, dar revenindu-şi apoi rapid pe plus, direcţie pe care s-a menţinut până după prânz. Scăderile au revenit şi s-au intensificat după ora 15.00. La 16.45 cotaţia DEDJIA_RON decembrie pierdea 26 de puncte şi valora 15.995 puncte. Speculatorii anticipau o evoluţie negativă a indicelui pe termen scurt, înregistrată în contextul în care şi în SUA, piaţa futures semnala "roşu". Investitorii au urmărit din nou cu atenţie negocierile privind bugetul SUA pentru a identifica posibile indicii despre o viitoare direcţie a pieţei.
Pe segmentul mărfurilor, aurul creştea generos cu 21,6 dolari pe scadenţa decembrie anul curent pentru simbolul SIBGOLD. Aprecierea menţionată se reflecta şi în numărul de contracte, care era unul mai bun ca de obicei: 140 pe scadenţa decembrie.
În sectorul derivatelor pe cursurile de schimb, perechea valutară EUR/USD_RON atrăgea 107 contracte pe scadenţa martie 2014. Moneda unică era estimată la 1,37740 USD, în urcare cu 0,25%. Pe plan extern, euro a crescut pentru a şasea zi faţă de dolar, cea mai lungă perioadă de apreciere consecutivă din aproape un an, atingând maximul din şase săptămâni. Creşterea a fost susţinută de rapoartele care au indicat că producţia industrială din Italia a crescut şi economia a încetat să se contracte, fapt care a impulsionat starea de optimism cu privire la o revenire a economiei din euro-regiune.
Printre produsele speculate era prezent şi simbolul DESIF5 scadenţa decembrie, cu 63 de contracte. Cotaţia unei acţiuni SIF Oltenia valora 1,90 lei, în scădere cu 2,56%.
În sectorul spot se tranzacţionau acţiunile PPLI pe ATS-ul administrat de Sibex. O acţiune era cotată la 4,4278 lei, în urcare cu 19,05%. Volumul era însă mic: doar 2417 acţiuni tranzacţionate până la ora 16.45.
Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 16.45.