Săptămâna a debutat cu creşteri pentru Dow Jones şi euro faţă de dolar, conform estimărilor din prima jumătate a şedinţei de la Sibex. Creşteri se consemnau şi pe derivatul SIF5. O evoluţie de sens contrar avea aurul pe scadenţa august şi euro faţă de yenul japonez pe scadenţa septembrie. Lichiditatea de ansamblu era una modestă, cu 1856 de contracte încheiate până la ora 16.30. Prudenţa speculatorilor era principala cauză a acestei situaţii. Valoarea tranzacţiilor era de 20,78 milioane lei. Pe plan extern domnea un climat de optimism, acţiunile europene apreciindu-se după ce Spania a căutat 100 miliarde de euro pentru salvarea sistemului său bancar şi după ce datatele privind exporturile Chinei au depăşit previziunile.
Şi futures-ul american se aprecia, investitorii speculând că un plan de salvare pentru băncile din Spania ar contribui la reducerea crizei datoriilor din Europa. Această direcţie s-a reflectat şi la Sibex, unde DEDJIA_RON iunie se aprecia cu 41 puncte la 12.619 puncte. Derivatul pe indicele american era cel mai tranzacţionat pe piaţa sibiană cu aproape 700 de contracte pe scadenţa din luna în curs. DEDJIA_RON creştea cu 62 puncte şi pe scadenţa septembrie, valorând 12.562 puncte. Numărul contractelor pe acest termen era de 371.
După ce scadenţa iunie s-a încheiat, speculatorii interesaţi de evoluţia raportului euro/dolar s-au mutat rapid pe scadenţa septembrie. La ora 16.30 se observau 482 de contracte pe paritate, cu miza pentru creşterea monedei comune. Aceasta câştiga 0,37% şi era estimată la 1,25680 USD. Pe pieţele valutare internaţionale, euro s-a apreciat cel mai mult în şase săptămâni faţă de dolar, influenţat de faptul că Spania a solicitat un fond de ajutor pentru salvarea sistemului financiar după ce teama că împrumuturile neperformante ar putea copleşi finanţele publice, a crescut. Dacă faţă de dolar euro se aprecia, în schimb, moneda europeană pierdea teren faţă de yenul japonez pe scadenţa septembrie. Conform datelor de la ora16.30, euro era estimat la 99,73 yeni, în scădere cu 0,55% Numărul contractelor era de 61.
Pentru uncia de aur, evoluţia era una mixtă, cu o scădere de 2,1 USD pe scadenţa august şi o creştere de 8,3 USD pe iunie. Lichiditatea era una redusă, cu 50 de contracte SIBGOLD pe iunie şi 39 pe august iar cotaţiile erau de 1600,8 şi 1591,8 USD/uncie.
Pe segmentul derivate pe acţiuni DESIF5 înregistra creşteri de 2,22% pe iunie şi 1,21% pe septembrie, pe o lichiditate de 90 şi 16 contracte.
Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 16.30.