SIBEX Redeschiderea burselor din SUA a readus speculatorii la Sibiu

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 2 aprilie 2013

După imaginea deplorabilă de la finalul săptămânii trecute, când s-a înregistrat un record negativ istoric de lichiditate, debutul de săptămână a sugerat revenirea pieţei Sibex la normalitate. O "normalitate" condiţionată însă de prezenţa market-makerilor şi de influenţa pieţelor externe. La ora 17.00, numărul contractelor era de 400 iar valoarea tranzacţiilor se cifra la 5 milioane de lei, speculaţiile fiind impulsionate de re-deschiderea burselor de peste ocean. "Este evident că piaţa sibiană a dezvoltat o stare de dependenţă de ceea ce se întâmplă pe plan extern, în condiţiile în care produsele externe sunt mult mai tranzacţionate decât cele autohtone, ceea ce nu este mereu un avantaj. Ar trebui să existe un echilibru între produse derivate pe active autohtone şi derivate pe active de pe pieţele externe", a precizat un broker.

După aproape opt ore de tranzacţionare, primul în top era derivatul pe indicele Dow Jones pentru care numărul contractelor era de peste 200 pe scadenţa iunie. Cotaţia indicelui se aprecia la Sibiu cu 26 puncte, valorând 14.507 puncte. Peste ocean, preţurile acţiunilor americane nu evoluau convingător pe Wall-Street, investitorii aşteptând un raport privind producţia din SUA.

Următorul produs în topul zilei era derivatul pe perechea euro/dolar, tranzacţionată în lei, cu 124 de contracte încheiate pe scadenţa iunie. Moneda unică câştiga uşor teren în faţa rivalului ei principal, conform creşterii de 0,15%, la nivelul de 1,2854 USD, date consemnate la ora 17.15. Direcţia cotaţiei nu a fost însă una unitară, existând momente când cotaţia a coborât şi în teritoriu negativ. De altfel, pe plan extern, euro se deprecia faţă de majoritatea valutelor de referinţă, înainte de publicarea de azi a unui raport care ar putea indica că numărul şomerilor din UE a crescut la un nivel record în februarie. Acest raport vine cu două zile înainte de întâlnirea Băncii Centrale Europene pentru stabilirea politicii monetare.

Pe segmentul mărfurilor, se tranzacţiona derivatul pe preţul petrolului, observându-se 24 de contracte pe scadenţa mai. Cotaţia barilului pierdea 1,56%, valorând 95,08 USD.

În sectorul derivate pe acţiuni, s-au tranzacţionat derivatele pe acţiunile Fondul Proprietatea, pe scadenţa iunie. S-au contabilizat 30 de contracte iar cotaţia DEFPR a crescut cu 1,17% la 0,65 lei/acţiune.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.15.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb