SIBEX Relansarea derivatelor pe acţiuni româneşti nu i-a entuziasmat pe jucătorii futures

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 17 noiembrie 2015

La Sibex, debutul celei de-a treia săptămâni din noiembrie a readus la tranzacţionare derivatele pe acţiuni autohtone pe care bursa sibiană le suspendase începând din luna august anul curent. Participanţii la piaţă au asfel din nou posibilitatea de a aplica strategii pe contractele ce au ca active suport acţiunile celor 5 SIF-uri, acţiunile Electrica, Romgaz, Nuclearelectrica, BRD Group Societe Generale, Banca Transilvania, BVB, Fondul Proprietatea, Petrom, Transelectrica şi Transgaz. Conform unui comunicat de pe pagina web a bursei, toate produsele relansate au fost reproiectate, cu scopul de a corespunde mai bine aşteptărilor investitorilor. "Reproiectarea produselor actuale are drept scop omogenizarea şi simplificarea specificaţiilor acestora, pentru a asigura astfel o mai bună înţelegere a funcţionarii produselor şi un acces la piaţă mai facil. Astfel, produsele nou lansate şi cele modificate au multiplicatorul 100 (cu exceptia RTGN, care s-a pastrat cu multiplicator 10), iar noii paşi de tranzacţionare diferă, în funcţie de situarea preţului într-un anumit interval" se arată în comunicat. Totodată, bursa sibiană a anunţat şi noi comisioane de tranzacţionare, măsură luată "în scopul susţinerii activităţii de tranzacţionare a participanţilor (...) şi pentru a încuraja creşterea volumelor de tranzacţionare, pentru toate instrumentele financiare derivate având ca activ suport acţiuni româneşti".

Readucerea la tranzacţionare a derivatelor pe acţiuni autohtone nu a adus însă nicio urmă de entuziasm pe piaţa sibiană, care a continuat să fie ignorată de jucători. Astfel, aproape 8 ore de la deschiderea şedinţei, se înregistrau doar 18 contracte, cu o valoare de 310.283 de lei, toate încheiate pe derivatul care urmăreşte evoluţia indicelui Dow Jones. Cotaţia futures de la Sibiu a acestuia era estimată la 17.253 de puncte, în scădere cu 26 de puncte faţă de "start of day price"(1) (17.279 puncte), dar în urcare cu 18 puncte faţă de cotaţia de vineri 13.11, evoluţia fiind aşadar una neconculdentă.

"Chiar dacă investitorii au ignorat derivatele pe acţiuni româneşti în prima şedinţă de la readucerea lor pe piaţă, nu trebuie să dramatizăm, întrucât redobândirea atractivităţii acestora şi recâştigarea interesului din partea investitorilor este un proces pe termen mediu şi lung. Este însă foarte bine că Sibex are din nou în ofertă aceste contracte şi, astfel, îşi poate îndeplini principalul rol pe care o bursă la termen trebuie să-l aibă, anume de a oferi participanţilor posibilitatea de a-şi proteja prin diferite operaţiuni portofoliile de pe piaţa spot", a explicat un broker.

(1) Start of day price" este un preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.45.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb