SIBEX Ritmul speculaţiilor s-a redus uşor

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 27 martie 2013

Lichiditatea pieţei s-a menţinut într-o zonă medie la Sibex în prima jumătate a şedinţei de marţi. Comparativ cu nivelul din ziua anterioară de la aceeaşi oră, se observa un ritm mai redus. La ora 17.00 numărul contractelor era de 780, cu o valoare de aproape 10 milioane lei, premisele pentru menţinerea pentru a 10-a zi la rând peste pragul de 1000 de contracte fiind favorabile. În ceea ce priveşte preţurile, s-au înregis-trat creşteri pentru DEDJIA_RON şi o evoluţie preponderent pozitivă pentru euro faţă de dolar, cotaţia monedei unice testând totuşi şi teritoriul negativ. Pentru derivatele pe aur şi acţiunile SIF 5 se observau scăderi.

Pentru Dow Jones, numărul contractelor era de 439 pe scadenţa iunie iar cotaţia creştea cu 62 puncte, la 14.460 puncte. Tranzacţiile consemnate până la ora 17.00 s-au realizat pe un culoar de 80 de puncte. În SUA, tendinţa cotaţiilor era una pozitivă, după ce datele privind preţurile bunurilor de folosinţă îndelungată şi cele ale caselor au contrabalansat pesimismul adus de un raport care indica scăderea încrederii consumatorilor cu mai mult decât au arătat previziunile, luna aceasta.

Speculaţiile înregistrate pe perechea euro/dolar, tranzacţionată în lei, s-au concretizat în 216 contracte pe scadenţa iunie. Moneda unică a fluctuat mixt şi, după mai bine de şapte ore de la deschidere, se aprecia faţă de dolar cu 0,12%, la o valoare de 1,28790 dolari. Evoluţia de la Sibex a monedei unice era însă supusă influenţei externe. Pe aceste pieţele financiare, euro s-a tranzacţionat în apropierea minimului pe patru luni faţă de dolar, în contextul în care investitorii evaluează dacă planul de salvare a Ciprului semnalează pierderi mai profunde în sectorul privat. Moneda utilizată de 17 naţiuni europene s-a depreciat comparativ cu majoritatea concurenţilor săi şi după ce prim-ministrul finlandez, Jyrki Katainen, a declarat că garantarea depozitelor trebuie să rămână în vigoare. În acelaşi timp, acordul cu Cipru poate submina angajamentul preşedintelui Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, de a face tot ce este nevoie pentru a păstra moneda uniunii.

Pe segmentul derivate pe acţiuni lichiditatea era fost redusă, simbolul DESIF5 atrăgând doar 43 de contracte pentru iunie şi 11 pentru septembrie. Estimările au indicat o scădere de 1,5% pentru scadenţa din vară, la o cotaţie de 1,5140 lei/acţiune, respectiv o depreciere de 0,52% pentru scadenţa din toamnă, la 1,5290 lei/acţiune.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.00.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb