SIBEX Scăderi ample

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 7 martie 2012

La Sibiu Stock Exchange, în cea de a doua şedinţă a săptămânii, speculatorii au mizat pe scădere pentru majoritatea produselor tranzacţionate. Cotaţiile acestora s-au depreciat, receptând influenţele externe, atât din Europa cât şi din piaţa futures americană. La ora 17.15 numărul total contractelor futures realizate era de 5700 iar valoarea se ridica la 57,42 milioane lei. Deşi scăderile au fost agresive, în mod surprinzător speculatorii au fost rezervaţi iar lichiditatea era mică după jumătate de zi, mai ales în aceste condiţii.

În sectorul derivatelor pe indici, Dow Jones se afla pe o direcţie negativă semnificativă. Pentru scadenţa martie, cotaţia de la ora 17.15 se situa la 12.785 de puncte, după o scădere de 174 puncte. Numărul contractelor DEDJIA_RON martie era de 2230. In SUA, cotaţiile futures ale indicilor au scăzut după publicarea unui raport care a arătat că economia din Europa s-a contractat, amplificând îngrijorările despre faptul că creşterea globală încetineşte. Situaţia a fost confirmată la deschiderea pe minus a NYSE, reapariţia îngrijorărilor că Grecia şi creditorii ei privaţi nu vor ajunge la un acord privind datoria precum şi creşterea precauţiilor privind perspectivele economice globale după datele slabe din ultima vreme, cântărind greu asupra percepţiilor investitorilor. Pentru iunie indicele pierdea 151 puncte, valorând 12.725 puncte.

Şi aurul şi-a continuat direcţia de evoluţie pe scădere. Pentru scadenţa aprilie uncia pierdea 33,7 dolari până la 1672,3USD. Numărul contractelor SIBGOLD pe scadenţa aprilie era de 1056. O depreciere de 33,3 dolari se observa şi pentru contractul SIBGOLD_RON aprilie, la 1671,7 dolari/uncie, dar pe o lichiditate de 143 de contracte. În Europa, aurul s-a depreciat cu mai mult de un procent trecând de suportul de 1690 USD/uncie, problemele Greciei privind restructurarea datoriei şi creşterea slabă economică din euro zonă punând moneda unică sub presiune faţă de dolar.

Speculaţiile înregistrate pe perechea euro/dolar tranzacţionată în lei s-au concretizat în peste 600 de contracte încheiate până la ora 17.00 pe scadenţa martie şi 382 pe scadenţa iunie. Moneda unică s-a depreciat faţă de dolar, cotaţia de 1,3120 USD pentru un euro pe scadenţa martie indicând o scădere de 0,76%. Pentru iunie scăderea era de 0,88% iar cotaţia de 1,3130 USD/Euro. Moneda comună a scăzut faţă de dolar şi pe pieţele externe, atingând minimul ultimelor două săptămâni după ce investitorii au dezbătut dacă să accepte condiţiile unei operaţiuni swap cu obligaţiuni greceşti în cadrul planului de salvare. S-au mai remarcat şi 328 de contracte EUR/CHF_RON, euro având o uşoară tendinţă pozitivă faţă de franc pe scadenţa martie dar şi 277 contracte GBP/USD_RON, moneda britanică depreciindu-se cu 0,37% la 1,5786 USD.

Dintre contractele futures pe acţiuni listate pe piaţa spot, derivatul pe acţiunile SIF5 Oltenia a generat cele mai multe tranzacţii. DESIF5 a închis pe minus, la 1,41 lei/acţiune pe scadenţa martie, în scădere cu 0,61%. Numărul contractelor DESIF5 a fost de 262.

Pe piaţa spot au fost tranzacţionate 455.000 de acţiuni SBX, cotaţia scăzând puternic cu 6,2% la 1,21 lei/acţiune.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.15.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb