Sibex se pregăteşte de schimbări revoluţionare

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 24 mai 2011

Prelungirea programului de tranzacţionare până la 23.15, dar şi colaborarea cu Societe Generale şi Nomura urmau să fie supuse la vot, ieri, în CA-ul Sibex

Prelungirea programului de tranzacţionare pe piaţa derivatelor de la Bursa de la Sibiu până la orele 23.15, când se închid pieţele de opţiuni şi derivate din State, urma să fie supusă aprobării Consiliului de Administraţie al Sibex de ieri.

Extinderea programului de tranzacţionare a fost cerută, în repetate rânduri, de speculatorii autohtoni, dornici să profite de eventualele diferenţe de preţ între contractele pe Dow Jones Industrial Average (DJIA) de la Sibiu şi cele de la New York, fiind inclusă, de altfel, şi în programul cu care Cristian Sima a candidat şi a fost ales în fruntea Bursei de la Sibiu.

Florin Cătinaş, analist la "WBS România", casa de brokeraj care şi-a asumat rolul de market-maker pe contractele DEDJIA de la Sibiu, sus-ţine că prelungirea programului ar da investitorilor autohtoni posibilitatea să folosească mai multe strategii de tranzacţionare. Domnia sa ne-a declarat: "Prelungirea programului de tranzacţionare pe derivate la Sibex până la 23.15 ar da investitorilor posibilitatea să beneficieze de volatilitatea burselor americane. Cu cât sunt oferite mai multe posibilităţi investitorilor, cu atât mai multe strategii de tranzacţionare vor putea pune aceştia în practică. Extinderea programului nu este capriciul cuiva; această cerinţă a fost formulată de mai mulţi investitori care îşi doresc să realizeze tranzacţii pe piaţa de la Sibiu pe toată durata programului de calculare şi tranzacţionare a indicelui DJIA în Statele Unite.

De asemenea, tranzacţiile pe paritatea EUR/USD, aur şi petrol ar beneficia de un program extins, apropiat de cel de pe platformele externe.

Beneficiile sunt multiple, cum ar fi costurile mai scăzute pentru inves-titori, dat fiind că, în general, tranzacţionarea pe platforme străine presupune comisioane pentru transferurile valutare dintre băncile româneşti şi băncile străine. În acelaşi timp, clienţilor români li se oferă posibilitatea tranzacţionării cu marja depusă în lei, la instituţii româneşti, prin brokeri români. Astfel, Sibex poate deveni un concurent serios al platformelor de tranzacţionare externe (inclusiv pe Forex) care sunt deschise 24 de ore din 24".

Prelungirea duratei de tranzacţionare a provocat controverse între Cristian Sima, principalul susţinător al măsurii, şi Teodor Ancuţa, fostul preşedinte al Sibex.

Acesta a subliniat că implementarea unei astfel de măsuri ar presupune costuri adiţionale, atât pentru Bursă, care ar trebui să anagajeze oameni în plus sau să îi plătească suplimentar pe actualii angajaţi, cât şi pentru intermediari. Surse din piaţă susţin că Ancuţa se temea că brokerii de la Sibiu vor migra spre Bursa de Valori Bucureşti, nefiind mulţi cei care ar putea suporta o creştere a cos-turilor de tranzacţionare, ca urmare a prelungirii programului de tranzacţionare.

Similar, Bursa de Valori Bucureşti a decis, recent, să prelungească cu 15 minute programul de tranzacţionare, până la 16:45, invocând că evoluţia BVB a devenit din ce în ce mai sensibilă la factorii externi şi la piaţa de capital nord-americană şi că investitorii de la BVB vor avea, astfel, posibilitatea să reacţioneze la deschiderea burselor americane şi să folosească informaţiile venite dinspre aceste pieţe.

Administratorii Sibex urmau să se mai pronunţe, ieri, asupra angajării lui Cristian Sima pe postul de consilier Relaţii Internaţionale, din 23 mai, dar şi asupra iniţierii discuţiilor cu Societe Generale şi Nomura pentru o colaborare în vederea tranzacţionării de ETF-uri (Exchange-Traded Funds).

Pe Ordinea de zi a CA-ului de ieri au mai fost trecute propunerile pentru aprobarea, de principiu, ca orice client al unui SSIF, să poată deveni market-maker cu condiţia să facă dovada existenţei pe numele lui a unui depozit de garanţie în valoare de minim un milion de lei şi modificarea opţiunilor OPDEDJIA_RON în vederea lansării lor la tranzacţionare.

Tot în CA-ul de ieri, administratorii Sibex urmau să se pronunţe asupra propunerii de transmitere către Casa Română de Compensaţie (CRC) şi către Depozitarul Sibex a solicitărilor de convocare a unor Adunări Generale Extraordinare. Acestea ar urma să aibă pe ordinea de zi revocarea membrilor CA şi alegerea unor membri noi.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Sima a cerut in mod repetst.Ceilalti brokeri nu.

    1. Chiar nu vede nimeni ca romanii tranzactioneaza de zor pe platformele externe si nu ne-am priceput inca sa le oferim macar conditii egale la sibiu??

    eu zic sa-l faca non-stop ca in state.sa renunte la indici locali si sa introduca noi derivate pe GM,BANK OF AMERICA sau LIKEDIN.sa interzica limba romana si sa foloseasca americana ca limba oficiala a tranzanctiilorsi mai apoi sa-si mute apartamentul peste ocean langa cel al lui Straus-K.

    1. In ciuda ironiei, fix asta e normal. Noi sa avem acces la GM,BANK OF AMERICA sau LIKEDIN iar strainii la BRD, SIF5 sau ALRO. Se cheama globalizare.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb