După două şedinţe în nota obişnuită din acest an, cu totaluri de câteva zeci de contracte, prima jumătate din sesiunea de miercuri a adus din nou, imaginea dezastrului pe piaţa sibiană. Practic, nici ştirile de pe pieţele europene şi nici deschiderea de la NYSE nu au mişcat preţurile într-atât cât cererea şi oferta să se întâlnească în prima jumătate a sesiunii, astfel că, la mai puţin de o lună de la precedenta şedinţă fără nici tranzacţie (19.01.2015), spectrul unui rezultat negativ similar a plutit asupra bursei sibiene. Situaţia neplăcută a fost totuşi, evitată, după ce prima tranzacţie s-a lăsat aşteptată mai bine de şapte ore şi jumătate, de la deschidere până la ora 17:33, când au apărut primele contracte futures pe preţul petrolului.
Conform datelor de la ora 17:45, numărul total al contractelor era de 15, cu o valoare de 72.730, conturându-se o zi fără istoric pe piaţa derivatelor. Toate contractele erau încheiate pe derivatul care urmăreşte evoluţie petrolului de tip Light Sweet Crude, pe scadenţa martie 2015. Cotaţia OILSC 15C valora 48,45 dolari, în coborâre cu 1,60 dolari faţă de preţul de referinţă pentru deschiderea şedinţei de tranzacţionare (start of day price(-)). Comparativ cu închiderea din şedinţa anterioară barilul se deprecia cu 2,43 USD. "Este evident că Sibex trăieşte de pe o zi pe alta şi singura explicaţie raţională este că piaţa, efectiv, nu mai prezintă interes şi nici nu mai are resurse de a ieşi din acest impas, atât timp cât reacţia la evoluţii volatile pe pieţele externe, cum e cea a petrolului, este atât de slabă din punct de vedere speculativ", crede un broker.
(-) "Start of day price" este definit ca preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare, după caz, care este stabilită de către SIBEX pentru fiecare instrument financiar derivat în parte şi agreată în prealabil de ATHEXClear. "Start of day price" este diseminat şi disponibil în sistemul de tranzacţionare pentru fiecare instrument financiar în parte.
•
Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17:45.
1. Ori, ori...
(mesaj trimis de Toma Necredinciosu' în data de 12.02.2015, 11:08)
Ori toti vor sa inchida acea bursa, numind tot felul de pseudo-specialisti, facand chiar asociere cu altii care sunt si mai pseudo-specialisti (grecii), ori pur si simplu prostia si ipocrizia e in floare in acel oras, ceea ce nu m-ar mira. Pai asa se conduce si se dezvolta o bursa? Cred ca oamenii de-acolo habar n-au ce fac, sau au? Pai atunci cum nu se dezvolta o bursa de derivate acum, cand in toata lumea piata derivatelor a explodat? Pe ce lume sunt toti cei care administreaza acea bursa? Cum naiba au facut ei o asociere exact cu grecii, care au o piata de capital de tot rasul, de fapt o pseudo-piata, facuta ca si la noi, pentru a permite anumitor familii sa sifoneze averea lor nationala? Chiar nu se prinde nimeni ca bursele trebuie sa fie ceea ce stie orice student de anul I la orice facultate economica? Adica o modalitate de obtinere de finantare pentru dezvoltare economica? Pai ce fac ei acolo e opusul. Iar oamenii care s-au perindat pe-acolo chiar sunt pseudo-specialisti, cu alte interese decat cele de dezvoltare. Este distractiv sa aflam lucruri noi de-acolo, zau, ca si la BVB, unde parca se ocolesc specialistii in reglementare si dezvoltare a pietei de capital. Si la BVB se observa acelasi lucru, se angajeaza tot felul de cunostinte si rude care sunt buni la alte lucruri, in nici un caz la dezvoltarea unei burse de valori. In pozitii d-astea sunt putin specialisti, care sa fi creat asa ceva, chiar si in lume sau chiar si la noi. Unde sunt ei in functiile de conducere ale BVB? Noroc ca aici mai sunt cei captivi pe piata, care trebuie sa invarta roata asta, sa nu-si piarda capitalul investiti si blocat, ca altfel, s-ar intampla acelasi lucru si la BVB. Oricum, este tinuta mult sub limita ei de rezistenta. Parerea mea...