SIBEX Semnale optimiste, dar pe o lichiditate redusă

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 12 iulie 2012

Prima jumătate a şedinţelor Sibex pare, în ultima vreme să de desfăşoare după acelaşi tipar: investitori prudenţi şi lichiditate mai degrabă redusă. După aceste coordonate s-au desfăşurat "ostilităţile" şi în şedinţa de la mijlocul săptămânii. La ora 16.00, numărul contractelor era de circa 1700 iar valoarea tranzacţiilor de 19,5 milioane lei.

Derivatul pe Dow Jones, cel mai lichid produs cu aproape 1300 de contracte pe scadenţa septembrie, avea o evoluţie pozitivă, câştigând 30 puncte şi valorând 12.600 puncte. Direcţia era sugerată şi de evoluţia din SUA unde cotaţiile futures creşteau, în contextul în care investitorii aşteptau publicarea minutelor de la întâlnirea FED de luna trecută, pentru semnalarea unor noi măsuri de stimulare economică. Atitudinea optimistă nu garanta însă un traseu "verde" pe parcursul întregii zile la Sibex, speculatorii fiind sensibili la orice mişcare de peste ocean şi având în memorie exemplul proas-păt al întoarcerii pieţei din sesiunea precedentă, când cotaţia indicelui a intrat pe minus după ce înregistrase creşteri in prima jumătate a zilei.

Dacă DEDJIA_RON era motorul pieţei, în schimb, pe segmentul derivatelor valutare lichiditatea era mai scăzută decât de obicei. La ora 16.00 predominau speculaţiile pe perechea euro/dolar, tranzacţionată în lei, precum şi pe euro/yen japonez. Cursul euro/dolar era tranzacţionat pe două scadenţe: septembrie şi decembrie şi înregistra, pentru ambele, aprecieri moderate de 0,12 şi 0,06%. Cotaţiile euro se situau la 1,22790 şi 1,22900 USD, iar numărul contractelor era de 138 şi 21, conform datelor de la ora menţionată 16.00. Pe pieţele extreme, dolarul s-a depreciat pe fondul speculaţiilor că datele din şedinţa FED vor arăta că instituţia este foarte aproape de a-şi extinde programul de stimulare, fapt care încurajează cererea de active cu randamente ridicate. Pentru raportul euro/yen se consemnau 100 de contracte pe scadenţa septembrie şi o creştere modes-tă de 0,04% a monedei unice, la 97,33 yeni. Tot pe piaţa derivatelor valutare se tranzacţiona şi perechea liră sterlină dolar pe scadenţa septembrie, dar interesul era mai redus comparativ cu alte sesiuni. La ora 16.00 se observau 25 de contracte şi o creştere cu 0,19% a monedei din Regatul Unit, la un curs de 1,5560 USD.

Lichiditatea a scăzut şi în sectorul derivatelor pe aur şi al celor pe acţiuni. Pe piaţa aurului se observau doar 15 contracte SIBGOLD pe scadenţa octombrie. Preţul unciei creştea cu 8,5 dolari, cotaţia valorând 1581 USD/uncie. Pe segmentul derivate pe acţiuni autohtone simbolul DESIF iunie genera numai 39 de contracte pe scadenţa septembrie. După două şedinţe de creşteri susţinute, cotaţia estimată de speculatori pentru toamna anului curent a revenit pe minus, pierzând 0,33% şi valorând 1,2259 lei.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 16.00.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb