SIBEX Semne de scădere pentru cotaţia petrolului

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 20 februarie 2015

După trei zile în care primele jumătăţi ale şedinţelor au fost terne, iar părţile secunde au urmat acelaşi tipar, sesiunea de joi 19.02 a părut să fie ceva mai "închegată". Cel puţin aceasta era impresia după primele şapte ore şi jumătate de la deschidere, interval care a adus un total de 46 de contracte futures, cu o valoare de 706.852 lei, totaluri peste ceea ce a oferit piaţa în zilele precedente.

Numărul produselor pe care se tranzacţiona era în continuare foarte redus, statistica reţinând derivatele pe indicele Dow Jones, pe petrol şi pe perechea liră sterlină, dolar, toate pe scadenţa martie, anul curent.

Cel mai bun volum se înregistra pe simbolul DEDJIA 15C care totaliza , conform datelor de la ora 17.30, un total de 36 de contracte. Cotaţia futures de la Sibiu a indicelui Dow Jones înregistra o variaţie negativă de 120 de puncte faţă de preţul de referinţă pentru deschiderea şedinţei de tranzacţionare (vezi nota 2) (start of day price - 18.060 de puncte), fiind cotat la 17.940 de puncte. În raport cu cotaţia de la închiderea şedinţei anterioare, valoarea Dow Jones pierdea 54 de puncte. Piaţa bursieră din SUA semnala, la rândul ei, o evoluţie "roşie", în contextul în care preţurile petrolului se depreciau pentru a doua zi la rând, iar Germania a respins propunerea Greciei de a căuta extinderea facilităţilor de împrumut ale acesteia. Ştirile pozitive nu lipseau însă cu desăvârşire, raportul privind şomajul din SUA indicând că mai puţini americani decât a fost estimat au completat cereri pentru indemnizaţii săptămâna trecută, fapt care arată că piaţa muncii înregistrează progrese.

În ceea ce priveşte derivatul pe petrolul de tip Light Sweet Crude, se înregistrau 9 contracte futures, iar cotaţia "aurului negru" de pe piaţa sibiană la termen valora 50,06 dolari/baril, cu 2,08 dolari în scădere faţă de "start of day price" (52,14 USD) şi cu 1,20 dolari mai puţin faţă de închiderea din sesiunea anterioară.

Pentru perechea liră sterlină/dolar, volumul era foarte redus: doar un contract. Moneda britanică era estimată la 1,5413 USD, preţ în coborâre cu 0,22% faţă de "start of day price" (1,5447 USD) şi cu doar 0,06% raportat la cotaţia de miercuri.

Notă 1: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 16.15

Notă 2: preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb