A doua şedinţă de tranzacţionare a săptămânii s-a încheiat cu creşteri destul de generoase ale celor mai lichide derivate pe acţiuni tranzacţionate pe piaţa Sibex. La această situaţie a contribuit în special efervescenţa înregistrată pe piaţă în cea de-a doua parte a şedinţei, cu precădere chiar spre finalul acesteia. Astfel dacă în prima parte a zilei oscilaţiile au fost modeste, în cea de-a doua parte creşterile s-au intensificat, odată cu ele crescând direct proporţional şi interesul investitorilor. Impulsul care a determinat o reacţie de acest fel a fost influenţa bursei americane, după deschiderea acesteia piaţa câştigând simţitor la capitolul lichiditate. La închiderea şedinţei volumul de transfer a urcat astfel la 7214 contracte (6680 futures şi 534 opţiuni) din 1337 tranzacţii cu o valoare de ce a depăşit 3 milioane lei. Dacă până la ora 15,30 numărul contractelor futures înregistrate era de doar 3275, deschiderea NYSE şi creşterile consistente consemnate şi-au exercitat din plin influenţa asupra bursei sibiene care şi-a dublat volumul în o oră şi 45 de minute, cât s-a tranzacţionat în paralel cu piaţa new-yorkeză. Astfel circa 55 % din rulajul Sibex a fost realizat după deschiderea bursei americane. "Este cunoscut faptul că bursa americană exercită de cele mai multe ori o puternică influenţă asupra pieţei futures sibiene iar situaţia de azi (nr-ieri) când putem spune că americanii au dublat volumul Sibex, demonstrează faptul că măsura de prelungire a programului pe care Sibiul o are în plan este una care are puternice argumente", a declarat un broker.
Un alt punct de referinţă al şedinţei a fost atractivitatea pieţei opţiunilor unde cele 534 de contracte reprezintă un record pe anul curent pentru o singură sesiune. 450 dintre acestea au fost încheiate pe piaţa de tip call. Luând în considerare nivelurile extrem de reduse pe care le-au atins preturile acţiunilor în ultima perioadă, oportunităţile oferite de piaţa options SIBEX nu întârzie să apară. Astfel, este un moment oportun pentru a evidenţia modul în care efectul de levier al contractelor options poate fi exploatat de către cei care mizează pe creşterea preţurilor. În acest caz, dacă un investitor consideră că piaţa va avea o evoluţie pozitivă pe termen mediu însă nu are o viziune clară asupra tendinţei pe termen scurt, cumpărarea de opţiuni Call reprezintă o soluţie optimă deoarece riscul iniţierii acestei tranzacţii este minim, fiind limitat la prima plătită iniţial vânzătorului. De exemplu, plătind o primă de 0.05 lei/acţiune (50 lei/contract), cumpărătorul unei opţiuni Call DESIF5 cu un preţ de exercitare de 0.5 lei/acţiune, va obţine profit când preţul futures DESIF5 depăşeşte pragul de 0.55 lei/acţiune, valoarea acestuia crescând pe măsură ce preţul futures se apreciază peste acest nivel.
În ceea ce priveşte distribuirea contractelor futures, consecvenţa investitorilor a fost reliefată de înregistrarea aceluiaşi lider, anume DESIF 5 cu 5277 contracte. Scadenţa martie a atras cel mai mare volum, beneficiind de 4738 contracte, încheiate la preţuri între 0,3349 şi 0,3598 lei, închiderea găsind preţul unei acţiuni la 0,3587 lei în urcare cu 2,77 bani. Pentru iunie 2009 DESIF 5 au fost cotate la 0,366 lei, crescând cu 2,58 bani DESIF 2 s-au poziţionat locul secund în ierarhia de lichiditate cu 1157 contracte. Pentru scadenţa martie cotaţia a ajuns la 0,2901 lei/acţiune, în plus cu 1,89 bani.