SIBEX Spasmele de pe pieţe au dinamitat evoluţia Dow Jones de la Sibex

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 20 octombrie 2014

Săptămâna trecută, numărul contractelor futures de la Sibex a crescut semnificativ pe fondul fluctuaţiilor ample ale Dow Jones, care s-a "jucat" cu inimile speculatorilor, alternând senzaţia de prăbuşire cu revenirile pe creştere. În cele cinci şedinţe ale perioadei menţionate au fost încheiate 18.511 contracte, media zilnică depăşind 3700. S-a consemnat astfel cea mai bună evoluţie săptămânală din acest an.

După volume bune cifrate la 2.908 contracte luni şi 2.072 de contracte marţi, şedinţa de miercuri a adus semnele unei "explozii" a interesului, cu 4254 de contracte, anunţând practic evoluţia spectaculoasă de joi, când evoluţia Dow Jones pe un culoar de 338 de puncte a dinamitat speculaţiile, volumul ajungând la 7138 de contracte, (din care 6.619 doar pe DEDJIA_RON), cel mai bun nivel de lichiditate din ultimii doi ani şi patru luni. Raportat la ultima zi a săptămânii trecute, aceasta s-a caracterizat prin menţinerea derivatelor pe Dow Jones în prim-planul speculaţiilor, în contextul continuării evoluţiei pozitive a cotaţiei. Volumul a înregistrat însă un recul firesc după recordul de joi, coborând la 2026 de contracte DEDJIA_RON decembrie, reprezentând aproape 95% din numărul total de contracte înregistrat pe piaţa sibiană (n.r. - 2139). Valoarea tuturor tranzacţiilor realizate în ultima şedinţă a săptămânii a depăşit 34 de milioane de lei. Cotaţia DEDJIA_RON a crescut spectaculos cu 250 de puncte, la 16.283 de puncte, după ce la mijlocul săptămânii se părea că nimic nu o va mai opri din căderea sub pragul de 16.000 de puncte. Rezervorul de energie pentru aceste aprecieri înregistrate şi în SUA au fost date de optimismul adus de noile date economice de peste ocean, unde câştigurile unor companii au depăşit estimările iar încrederea consumatorilor a atins cel mai bun nivel din şapte ani. Mai mult, investitorii speculează că băncile centrale vor implementa noi măsuri de stimulare economică.

Perechea euro/dolar a atras vineri doar 40 de contracte pe scadenţa decembrie. Speculatorii au mizat pe scăderea monedei unice 0,37%, la 1,2760 USD. Pe derivatul care urmăreşte preţul petrolului s-au consemnat 64 de contracte pe scadenţa noiembrie. Barilul şi-a continuat deprecierea şi a pierdut 0,37% din valoare, cotaţia de la închidere fiind de 83,08 dolari.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb