SIBEX Spectrul crizei datoriilor din Europa a afectat preţurile futures

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 19 martie 2013

Pe fondul unor scăderi puternice, vânzătorii au făcut jocurile în prima jumătate din şedinţa de la debutul săptămânii de pe piaţa Sibex. Ritmul speculaţiilor era unul foarte bun, cu peste 1000 de contracte încheiate până la ora 17.00. Direcţia descendentă a fost determinată de evoluţiile de pe pieţele bursiere din Europa şi SUA. Pe bătrânul continent acţiunile s-au depreciat după ce Ciprul a fost obligat de statele din euro-zonă să adopte o taxă pentru depozitele bancare, fapt care a stârnit îngrijorarea că, în regiune, criza datoriilor se va reaprinde. Şi în SUA, piaţa futures a scăzut puternic, anticipând o evoluţie negativă pe Wall-Street, ca efect al aceleaşi măsuri menţionate anterior, prin care se urmăreşte reducerea costului unui plan de salvare. Aceas-tă situaţie a dus la apariţia temerilor că o măsură similară ar putea fi folosită în viitor şi ceea ce priveşte economiile mai mari, cum sunt cele din Spania sau Italia.

Dintre activele disponibile la bursa sibiană, derivatele pe Dow Jones s-au menţinut cele mai căutate. Numărul contractelor DEDJIA_RON iunie încheiate până la ora 17.00 era de 437. Cotaţia indicelui scădea cu 23 puncte, la 14.409 puncte, după ce anterior deprecierea fusese mult mai consistentă.

Şi pentru perechea euro/dolar, tranzacţionată în lei, interesul speculativ era unul destul de bun. Numărul contractelor încheiate era de 347 pe scadenţa iunie. Pentru aceasta, moneda unică pierdea 0,92% faţă de dolar şi era cotată la 1,2960 USD. Pe pieţele valutare externe, moneda comună a înregistrat cea mai mare scădere din ultimele 14 luni faţă de dolar, sub efectele aceleaşi ştiri despre impunerea taxelor pentru depozitele bancare în Cipru, situaţie care, în opinia multor analişti, pune din nou Europa sub spectrul crizei.

Dintre derivatele pe acţiuni, speculatorii au pariat pe deprecierea DESIF5 pe termen scurt şi mediu. Astfel, pentru DESIF5 iunie s-au înregistrat 59 de contracte şi o cotaţie de 1,5480 lei/acţiune, în minus cu 0,13%. Şi cotaţia DESIF5 septembrie a scăzut, dar cu doar 0,06%, la 1,57 lei, pe o lichiditate modestă, de numai 17 contracte.

Pe segmentul derivate pe mărfuri se tranzacţiona preţul petrolului, numărul contractelor DEOIL_LSC aprilie fiind de 25. Barilul pierdea 0,21% şi era cotat la 93,35 USD.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.00.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb