SIBEX Speculaţiile cu Dow Jones au crescut lichiditatea pieţei

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 14 noiembrie 2012

După jumătate din cea de-a doua şedinţă a săptămânii, lichiditatea derivatelor tranzacţionate pe piaţa Sibex se situa la un nivel mult mai bun comparativ cu acelaşi interval al zilei de luni. Numărul contractelor încheiate până la ora 17.00 era de circa 1200 iar valoarea tranzacţiilor se cifra la 13,5 milioane de lei. Prezenţa mai activă a speculatorilor se datora direcţiei descendente înregistrate, scăderile atrăgând vânzătorii şi determinând cumpărătorii să marcheze din pierderi şi să-şi reorganizeze strategiile. Ulterior, revenirea Dow Jones pe plus a schimbat din nou optica jucătorilor.

Şedinţa nu a oferit surprize, puţinii jucători activi zi de zi fiind consecvenţi în plasarea "pariurilor" pe preţul indicelui Dow Jones. Pentru acesta se observau aproape 850 de contracte pe scadenţa decembrie. Cotaţia indicelui a scăzut în majoritatea timpului. Totuşi, după deschiderea NYSE, scăderea s-a temperat iar preţul de la Sibex a testat chiar şi teritoriul pozitiv. Astfel, după circa şapte ore de tranzacţionare indicele creştea cu 6 puncte şi era estimat la 12.777 puncte. În aceste condiţii, piaţa americană urma să decidă evoluţia din partea a doua a zilei şi "culoarea" de la închidere. În SUA preţurile futures au scăzut în condiţiile în care temerile că reducerile bugetare programate să intre în vigoare la sfârşitul lui 2012 au crescut. Totodată pieţele au fost afectate de faptul că miniştrii de finanţe din euro-zonă nu au reuşit să se pună de acord asupra modului în care Grecia îşi va plăti datoriile.

Pe poziţia secundă se afla perechea euro/dolar cu 177 de contracte realizate pe scadenţa decembrie, conform datelor de la ora 17.00. Pentru termenul din iarnă cotaţia euro se deprecia cu 0,18% şi era estimată la 1,26940 USD. Pe pieţele valutare externe, euro a căzut la minimul pe ultimele două luni faţă de dolar, în contextul "luptei" miniştrilor de finanţe din UE pentru furnizarea de ajutor suplimentar Greciei. Această situaţie a redus cererea pentru moneda comună.

Pe segmentul derivatelor pe acţiuni s-a tranzacţionat din nou pe două scadenţe: decembrie 2012 şi martie 2013. DESIF5 decembrie a atras 32 contracte şi a închis la 1,37 lei/acţiune, în minus cu 2,4%. DESIF5 martie a fost cotat la 1,4 lei/titlu, în minus cu 1,41%, numărul contractelor realizate fiind de 40.

Pe segmentul mărfurilor, derivatul pe aur cu mărimea de 10 uncii şi simbolul SIBGOLD_RON atrăgea 33 de contracte pe scadenţa de la finalul anului. Uncia se deprecia cu 5,3 dolari şi valora 1722,7 USD. Derivatul de o uncie cu simbolul SIBGOLD era preferat pentru 21 de contracte tot pentru decembrie iar cotaţia sa scădea cu 2,9 USD, la 1726 dolari.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.00.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb