SIBEX Speculaţiile cu Dow Jones şi euro/dolar au ridicat lichiditatea

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 28 martie 2012

Preţurile futures au fluctuat din nou mixt în prima parte a zilei de marţi. Lipsa unei direcţii clare şi amplitudinea redusă a variaţiilor au ţinut speculatorii mai degrabă în expectativă. Prin urmare, după mai bine de şase ore de tranzacţionare lichiditatea continua să fie una în nota ultimei perioade cu 3900 de contracte încheiate până la ora 16.30. Valoarea tranzacţiilor se cifra 45,7 milioane lei. Speculaţiile cu Dow Jones şi euro/dolar au fost cele care au ridicat lichiditatea.

Pentru Dow Jones, numărul contractelor era de peste 2000 pe scadenţa iunie, derivatul în discuţie fiind cel mai lichid. Cotaţia futures a indicelui american scădea la Sibiu cu 18 puncte, la 13185 puncte. Şi cotaţiile futures de peste ocean au fluctuat şi apoi s-au înscris pe o direcţie preponderent negativă, investitorii aşteptând rapoartele privind încrederea consumatorilor şi preţurile caselor, indicatori cu potenţial ridicat de influenţare a evoluţiei ulterioare a cotaţiilor.

Speculaţiile înregistrate pe perechea euro/dolar tranzacţionată în lei se aflau pe doi în topul preferinţelor. Până la ora 16.30 s-au înregistrat 1200 de contracte pe scadenţa iunie. După ce a înregistrat fluctuaţii în ambele sensuri, moneda unică se deprecia uşor faţă de dolar, cotaţia de 1,3340 USD pentru un euro pe scadenţa amintită indicând o scădere 0,20%. Pe pieţele externe dolarul a stopat un declin de două zile faţă de euro înainte de publicarea raportului din SUA privind preţurile locuinţelor, economiştii declarând că se aşteaptă la o încetinire a declinului acestora. Tot pe segmentul valutar se mai observau şi 100 de contracte pe perechea liră sterlină/dolar pe scadenţa iunie. Moneda britanică avea un uşor avans de 0,07% fiind cotată la 1,5959 USD.

Pentru derivatele pe aur se înregistrau 231 de contracte SIBGOLD pe scadenţa aprilie. Şi în acest caz variaţiile au fost mixte. Conform datelor de la ora 16.30, preţul unciei scădea cu 6,3 USD şi se situa la 1685 dolari. Pentru derivatul SIBGOLD_RON, scadenţa aprilie, numărul contractelor era de 35 iar cotaţia creştea cu 6 dolari la 1686 USD. Pe plan extern, aurul a atins maximul ultimelor două săptămâni, pe fondul aşteptărilor privind menţinerea ratelor de dobândă din SUA la un nivel redus pentru mai mult timp.

Pentru derivatele pe acţiuni, speculatorii au aplicat în principal strategii pe DESIF5 iunie. Lichiditatea pe acest simbol era ceva mai bună faţă de ultimele şedinţe, observându-se 193 de contracte. Cotaţia DESIF5 creştea cu 0,73% la 1,39 lei/acţiune.

S-au consemnat tranzacţii şi pe ATS-ul administrat de Sibex, fiind rulate peste 1000 de acţiuni PPLI la un preţ de 3,2 lei/acţiune.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 16.30.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb