SIBEX Speculaţiile cu preţul aurului susţin lichiditatea pieţei

S. N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 6 mai 2016

După ce şedinţa de miercuri a surprins în mod plăcut, aducând cel mai bun volum de până acum în 2016 (n.r. - 141 de contracte), dar şi din ultimele opt luni, aşteptările pentru sesiunea de joi au fost setate la un nivel ridicat. Prima parte a acesteia nu a dezamăgit, volumul consemnat la ora 17.45 cifrându-se la 74 de contracte, cu o valoare de 266.059 lei. Astfel, Sibex se poziţiona favorabil pentru o nouă şedinţă cu lichiditate bună, participanţii având încă circa 6 o are la dispoziţie pentru a genera un nou nivel record pe acest an.

Exact ca în sesiunea precedentă, motorul pieţei era derivatul pe preţul unciei de aur, pe scadenţa iunie. Acesta conducerea detaşat în topul zilei, cu 60 de contracte. După scăderea consistentă de miercuri, uncia de aur s-a afla o vreme în teritoriu pozitiv, dând senzaţia că poate recupera o parte din "daunele" suferite. Situaţia s-a schimbat însă imediat după ora 17.30, când metalul nobil a reintrat brusc pe minus. Astfel, la ora 17.45 aurul era cotat la 1279,1 dolari, cu 5,1 USD sub preţul de referinţă pentru deschiderea şedinţei de tranzacţionare(1), calculat de ATHEXClear la 1284,2 USD. Comparativ cu nivelul de la închiderea sesiunii anterioare,preţul futures al aurului pierdea 2,1 dolari.

Pentru simbolul DEDJIA 16F se observa un total de 8 contracte. Indicele înregistra o variaţie negativă de 62 de puncte faţă de "start of day price", calculat de ATHEXClear la 17.694 de puncte. Cotaţia de 17.632 de puncte înregistrată era însă mai mare cu 39 de puncte în raport cu cotaţia de la închiderea şedinţei anterioare.

Se mai consemnau 3 contracte pe derivatul care urmăreşte raportul dintre euro/dolar pe scadenţa septembrie, cotaţia unei monede europene fiind estimată la 1,1455 USD, în scădere cu 1,1,53% faţă de "start of day price" (1,1634 USD).

Pentru simbolul OILSC 16F, care defineşte derivatul pe preţul petrolului de tip Light Sweet Crude pe scadenţa iunie, se înregistrau tot 3 contracte, iar cotaţia unui baril era estimată la 45,55 USD, în urcare cu USD faţă de "start of day price" calculat la 43.82 USD.

Pe ATS-ul Sibex se înregistrau schimburi cu 880 de acţiuni Romanofir, iar cotaţia unei acţiuni staţiona la 10,5 lei.

(1) preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare.

Pe piaţa spot Sibex închiderea are loc la ora 18.00

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.45

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb