Speculatorii de pe piaţa Sibex nu au fost foarte activi la debutul săptămânii, cel puţin comparativ cu finalul săptămânii trecute. După jumătate de zi, numărul contractelor era de aproape 1700 iar valoarea acestora de puţin peste 10 milioane lei. Evoluţia preţurilor nu era una unitară, diferenţiindu-se în funcţie de activ sau scadenţă.
La ora 16,15 cel mai lichid produs era derivatul pe aur, cu mărimea de o uncie şi simbolul SIBGOLD. Acesta se remarca prin 550 de contracte pe scadenţa de luna viitoare. Uncia câştiga, la ora menţionată, doar 0,03 USD şi valora 1580,4 dolari. De altfel, volumul menţionat a fost încheiat din numai 6 tranzacţii (cinci de 100 şi una de 50 contracte), la acelaşi preţ, semn al prezentei market-makerului pe acest segment. Tranzacţii cu aur s-au realizat şi pe SIBGOLD_RON august, volumul fiind de 40 contracte iar cotaţia de 1582,6 dolari/uncie, în urcare cu 0,4 USD.
Pe segmentul indici, cotaţia Dow Jones estimată de jucătorii de pe piaţa sibiană evolua corelat cu futures-ul din SUA, care a indicat deprecieri, anticipând o posibilă evoluţie negativă a indicilor la NYSE. Evoluţia negativă se datora înregistrării celei mai mari scăderi din ultimul deceniu pentru comenzile de maşini din Japonia. La Sibex, numărul contractelor DEDJIA_RON încheiate pe scadenţa septembrie era de peste 400, existând şanse ca, după deschiderea de pe Wall-Street, acest produs să devină cel mai lichid. Cotaţia indicelui scădea cu 37 puncte, fiind estimată la 12.680 puncte. Pentru decembrie, scăderea era de 14 puncte, la 12.608 puncte dar pe un volum mic, de numai 12 contracte.
Deşi pe plan extern euro s-a depreciat până la minimul ultimilor doi ani faţă de dolar, la Sibex moneda unică avea o evoluţie nehotărâtă după jumătate de şedinţă. Numărul contractelor încheiate era de 194 pe scadenţa septembrie şi 22 pe scadenţa decembrie. Pentru scadenţa din toamnă, moneda unică staţiona la 1,23 USD, conform datelor de la ora 16.15. În raport cu termenul din iarnă se observa o apreciere de 0,02% şi o cotaţie de 1,23070 dolari. Euro a reuşit să-şi revină şi pe plan extern de la scăderea intra-day după ce Comisia Europeană a declarat că viitoarele recapitalizări ale băncilor de către fondurile de salvare nu ar avea nevoie de garanţii guvernamentale.
Pe segmentul derivate pe acţiuni autohtone, simbolul DESIF5 a beneficiat de o lichiditate în creştere, pe fondul aprecierilor mari. Pentru scadenţa septembrie se observau 354 contracte iar cotaţia estimată pentru o acţiune SIF5 creştea spectaculos cu 4,48 %. Pentru decembrie DESIF5 creştea cu 3,73%, la 1,21 lei.
Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 16.15 .