SIBEX Speculatorii au ignorat derivatele pe acţiuni europene

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 25 martie 2014

La Sibex, şedinţa de la debutul săptămânii a adus lansarea la tranzacţionare a cinci noi contracte futures, care completează oferta operatorului de piaţă prin pătrunderea pe segmentul derivatelor pe acţiuni europene. Cele cinci noi instrumente sunt derivate pe acţiunile ADIDAS AG, BAYER AG, BAYERISCHE MOTOREN WERKE AG, DEUSTSCHE BANK AG şi E.ON AG. Cu toate acestea, după aproape şapte ore de la deschidere, niciunul dintre noile contracte nu fusese tranzacţionat, speculatorii ignorând noile produse. "Este greu de explicat de ce produse, teoretic atractive prin numele de rezonanţă ale activelor suport, nu sunt recepţionate în mod favorabil de participanţi încă de la lansare. Aceasta nu înseamnă însă că, treptat, noile produse nu vor putea să devină foarte lichide, dacă vor beneficia de promovare adecvată şi de susţinerea unor market-makeri", a explicat un broker.

Dacă noile produse nu atrăgeau speculatorii, cele consacrate o duceau ceva mai bine, lichiditatea înregistrată după jumătate de sesiune fiind una medie spre bună. Conform datelor de la ora 16.30, se observau 1125 de contracte cu o valoare de 15,33 milioane de lei.

Consecvenţa a fost din nou regulă de bază în direcţionarea plasamentelor, astfel că produsul cel mai tranzacţionat era derivatul pe indicele Dow Jones. Ritmul destul de bun se explica prin faptul că speculatorii au trecut pe scadenţa iunie, devenită orizont investiţional scurt, acumulând poziţii pe aceasta. De altfel, în raport cu închiderea de vineri 21.03, se observa o creştere puternică a numărului de poziţii deschis pe DEDJIA_RON iunie, acesta ajungând de la 416 la aproape 1300, conform datelor de la ora 16.30. Numărul contractelor pe indicele american era de 857, iar jucătorii speculau pe fondul unei scăderi de 7 puncte a DEDJIA_RON, la 16.215 puncte. Iniţial, cotaţia futures a indicelui a crescut, dar pe fondul influenţei pieţei din SUA, creşterile au fost anulate de jocul speculativ, după ce datele privind producţia din cea mai mare economie a lumii au indicat scăderea acesteia în martie.

Pe segmentul mărfurilor aurul se afla la rândul său în teritoriu negativ. În acest context, au fost încheiate 174 de contracte SIBGOLD pe scadenţa aprilie pentru care cotaţia pierdea 17,8 USD, ajungând la 1319,2 dolari/ uncie. Se mai observau şi 14 contracte SIBGOLD_RON aprilie, simbol cu mărimea de 10 uncii. Preţul metalului preţios se deprecia în acest caz cu 20,5 dolari, la 1319,5 USD.

În sectorul valutelor speculatorii au încheiat 24 de contracte euro/dolar şi 41 de contracte euro/yen, pe scadenţa iunie. Moneda unică se deprecia cu 0,12% faţă de dolar, fiind estimată la 1,37500 USD şi cu 0,24% faţă de moneda japoneză, la 140,68 yeni.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.00.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb