SIBEX Speculatorii futures estimau creşteri

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 27 martie 2012

Cotaţiile futures au testat atât teritoriul negativ cât şi pozitiv în prima parte şedinţei din debutul săptămânii la Sibex. La ora16.30, tendinţa dominantă era una de creştere, părând că speculatorii şi-au recăpătat optimis-mul. Lichiditatea pieţei era însă una redusă, în nota ultimei perioade. Numărul de contracte încheiate după aproape şapte ore de tranzacţionare era de 2400.

Derivatul pe indicele Dow Jones se menţinea cel mai lichid produs de la bursa sibiană cu 1264 de contracte încheiate pe scadenţa iunie. Cotaţia sa se aprecia cu 63 puncte, la 13.101 puncte. Direcţia ascendentă a urmat piaţa futures americană unde indicii creşteau după o săptămână de scăderi, după discursul preşedintelui FED.

Următorul derivat în topul preferinţelor era aurul, cu 552 de contracte SIBGOLD încheiate pe scadenţa aprilie. Cotaţia metalului preţios creştea cu 16,8 dolari/uncie până la 1679,9 USD, după ce înainte de prânz atinsese un minim de 1658 dolari/uncie. Şi pentru contractul SIBGOLD_RON direcţia era tot una "verde" cu un câştig de 18,5 dolari pe scadenţa aprilie. Cotaţia unciei se situa la 1680 iar volumul la doar 32 de contracte, conform datelor de la ora 16.15. La New York preţul futures al metalului preţios a avansat în contextul în care investitorii au monitorizat performanţele dolarului şi au privit cu precauţie la încetinirea economiei celui mai mare consumator de metale preţioase, anume China.

Pe segmentul derivatelor valutare se observau câte 263 şi 102 contracte încheiate pe perechea euro dolar tranzacţionată în lei. Cotaţia euro creştea cu 0,41% pe scadenţa iunie şi 0,28% pe cea din septembrie, la valori de 1,33210 şi 1,3320 USD. Iniţial euro s-a depreciat dar această direcţie s-a inversat atât la Sibex cât şi pe pieţele valutare externe.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 16.30.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb