SIBEX Speculatorii, în aşteptarea creşterii volatilităţii

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 3 iunie 2014

La Sibex, a şasea lună din an a debutat în nota care s-a încheiat precedenta, interesul speculativ lăsându-se aşteptat. Aceasta era impresia după jumătate din şedinţa de luni, în care numărul contractelor era de numai 321 cu o valoare de 4,31 milioane de lei. Participanţii care tranzacţionau aveau parte de o evoluţie mixtă a cotaţiilor, destul de neconcludentă, care nu are un argument pentru creşterea nivelului de implicare.

Cu 233 de contracte pe scadenţa iunie, derivatul pe indicele Dow Jones era cel mai tranzacţionat produs din prima jumătate a sesiunii. Cotaţia indicelui american a evoluat pe plus în primele 7 ore ale şedinţei, dar pe un culoar foarte îngust, de numai 23 de puncte, care a ridicat semne de întrebare asupra capacităţii de creştere a cotaţiei. Aceste semne de întrebare au devenit realitate imediat după prima tranzacţie încheiată după ora 17.00, care a dus cotaţia în teritoriu negativ şi a extins şi culoarul de preţ. Astfel, DEDJIA_RON scădea cu 4 puncte, la 16.701 puncte. Şi pe piaţa americană se înregistrau variaţii reduse, investitorii aşteptând date noi. "Singurul lucru care ar putea mişca speculatorii în partea secundă a zilei ar fi o evoluţie ceva mai amplă pe scădere a Dow Jones, sub influenţa pieţei din SUA" a încercat un broker să anticipeze continuarea şedinţei.

Pe segmentul derivatelor valutare, perechea euro/dolar atrăgea doar 16 contracte pe scadenţa din această lună, volum care nu impresiona, deşi moneda comună scădea faţă de concurentul său de peste ocean. Cotaţia futures de la Sibex a unui euro era de 1,36030 USD, valoare în coborâre cu 0,32%. Şi pe pieţele externe, meciul de "box" dintre cele două monede, dădea câştig de cauză dolarului, euro fiind "înghesuit" aproape de cel mai redus nivel din trei luni, după rapoarte economice au indicat că inflaţia din Germania a încetinit luna trecută. Această situaţie amplifică speculaţiile că Banca Centrală Europeană va implementa noi stimulente la întâlnirea din această săptămână.

Pe segmentul derivatelor pe acţiuni se tranzacţionau simbolurile DESIF3 şi DESIF5 pe scadenţa iunie. Derivatele pe acţiunile SIF 3 Transilvania strânseseră, până la ora 17.00, 25 de contracte, pe fondul unei scăderi de 0,21%, la 0,61 lei/titlu. Pentru derivatul pe acţiunile SIF Oltenia volumul era de numai 15 contracte iar preţul futures al unei acţiuni creştea cu 1,11% la 1,91 lei.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.15.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb