Prima şedinţă din iulie a adus un volum bun, cifrat la 73 de contracte, care a depăşit media zilnică din luna anterioară (n.r. - 64 de contracte). Valoarea tranzacţiilor s-a ridicat la 1,1 milioane de lei. Deşi aurul, vedeta lunii anterioare, a lipsit din peisaj, fiind ignorat de participanţi, volumul a fost susţinut de plasamentele pe derivatele pe Dow Jones, dar şi pe cele valutare care au generat mai multe contracte ca de obicei.
Dintre produsele menţionate s-a detaşat derivatul ce are ca activ suport indicele Dow Jones, acesta totalizând un total de 43 de contracte, dintre care 38 pe scadenţa septembrie şi doar 5 pe scadenţa decembrie. Deşi bune în ecuaţia lichidităţii din prezent a bursei sibiene, volumele sunt totuşi infime faţă de potenţialul cunoscut al produsului în discuţie. Conform datelor de la închiderea şedinţei, DEDJIA 15I a închis la 17.861 puncte, după o scădere de 147 de puncte faţă de "start of day price"(1). Pe termenul mai lung (decembrie), cotaţia futures a Dow Jones a închis la 17.743 de puncte, după o depreciere de 355 de puncte tot raportat la "start of day price".
În ceea ce priveşte speculaţiile pe cursurile de schimb, şedinţa a adus 30 contracte pentru perechea euro/dolar, dintre care 19 pe scadenţa septembrie şi 11 pe scadenţa decembrie. Cotaţia euro pentru toamna anului curent a fost estimată la 1,1145 USD, în minus cu 0,06% faţă de "start of day price". Pentru decembrie moneda comună a pierdut 0,60% şi fost cotată la 1,1178 USD.
"Dacă alături de Dow Jones şi aur, care deşi nu a fost speculat la debutul lunii, cu siguranţă va reintra în statistici, fiind unul din produsele cele mai tranzacţionate în ultimele luni, am avea şi derivatele valutare la nivelul din sesiunea în discuţie, sunt speranţe ca lichiditatea să crească din nou", a menţionat un broker.
Mişcări timide s-au consemnat şi pe piaţa spot, unde pe ATS-ul administrat de Sibex au fost tranzacţionate 40 de acţiuni Romanofir, la un preţ de 9 lei/titlu, în minus cu 14,29%.
(1)preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare.