SIBEX Tensiunile geopolitice duc în jos cotaţia futures a Dow Jones

S. N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 2 octombrie 2014

Peste 1400 de contracte cu o valoare de 22,73 milioane de lei era rezultatul tranzacţiilor de la Sibex, realizate în prima jumătate din şedinţa de debut din cea de-a zecea lună a anului. O imagine rară pe piaţă sibiană în acest an, care ne-a obişnuit până acum cu volume mici şi implicare redusă a speculatorilor. Aşadar, primele ore din prima sesiune din octombrie au "spart" tiparul, cu o lichiditate neobişnuită. Intensitatea nu se datora însă, cum s-ar putea crede, pătrunderii pe piaţă a unui val de speculatori noi, ci extinderii mişcării descendente a cotaţiei Dow Jones care a determinat reacţii din partea market-makerilor. "Circa 70% din contractele futures sunt realizate de market-makeri, ceea ce înseamnă că speculatorii sunt din ce în ce mai puţini iar acest lucru va continua să afecteze bursa sibiană din punct de vedere operaţional" a explicat un consultant financiar.

Mai bine de 91% din volumul zilei, adică aproape 1300 de contracte totaliza, la ora 17.15, simbolul DEDJIA_RON scadenţa decembrie. Evoluţia cotaţiei era una "roşie", cu o scădere agresivă de 156 de puncte, la 16.806 puncte. Pe piaţa americană, indicele Dow Jones se deprecia semnificativ, după aproape o oră de la deschiderea NYSE, ca efect al semnelor de slăbiciune a economiei europene şi în contextul creşterii tensiunilor din Ucraina. "Este posibil ca, în cele din urmă, tensiunile geopolitice, care până acum au cauzat distorsiuni pe termen scurt pe piaţă, să producă şi efecte pe un termen ceva mai lung şi să asistăm la declanşarea unei corecţii, de care s-a mai tot vorbit în ultima perioadă, ţinând cont că indicii americani au ajuns la un nivel foarte amplu", a mai explicat consultantul sibian.

Pe restul pieţei se tranzacţiona modest, simbolurile nereuşind să atragă mai mult de câteva zeci de contracte. Astfel, se observau 28 de contracte pe simbolul EUR/USD_RON, pe scadenţa decembrie, moneda unică avansând timid faţă de dolar, cu 0,02%, la 1,26390 USD. Ceva mai interesaţi păreau jucătorii de derivatul pe petrol, preţul futures al barilului evoluând pe plus şi apropiindu-se de 92 USD. Dintre derivatele pe acţiuni autohtone DESIF5 şi DEFPR atrăgeau câte 15 contracte iar dintre cele pe acţiuni americane DEFCB şi DEAPL punctau cu câte 15 şi 14 contracte, pe fondul unei evoluţii descendente a cotaţiilor.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.15.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb