SIBEX Volatilitatea Dow Jones, principalul argument pentru lichiditatea pieţei

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 10 octombrie 2014

Peste 1800 de contracte cu o valoare de 29,5 milioane lei, înregistrate după jumătate de şedinţă înseamnă o realizare pentru piaţa Sibex, care continuă să se menţină la un nivel de lichiditate bun. Explicaţia creşterii interesului speculativ din ultimele sesiuni este una simplă, jucătorii dorind să profite la maxim de volatilitatea cotaţiei futures a Dow Jones, care a continuat să alterneze creşterile şi scăderile, provocând participanţii să-şi actualizeze permanent strategiile şi poziţiile deţinute.

După aproape opt ore de la deschidere speculaţiile realizate cu indicele Dow Jones pe scadenţa decembrie au dus la un volum de 1547 de contracte. După aprecierea spectaculoasă de miercuri când DEDJIA_RON a marcat un plus de 260 de puncte, cotaţia a revenit pe minus joi. Scăderea consemnată după jumătate de zi era destul de agresivă, cifrându-se la 139 puncte, cotaţia indicelui fiind estimată la 16.781 de puncte. Şi pe piaţa americană indicii reprezentativi băteau în retragere după "raliul" semnificativ de miercuri, pe fondul îngrijorării privind capacitatea de întărire a economiei globale.

Un volum bun, de 225 de contracte, se înregistra pe derivatul care are ca activ suport cursul euro/dolar. Euro se aprecia cu 0,06% la 1,27400 USD, continuând, ce-i drept mai timid, pe linia din şedinţa anterioară. Şi pe pieţele externe dolarul s-a depreciat dar apoi a începu să recupereze faţă de moneda unică, după ce raportul privind şomajul a indicat o scădere neaşteptată a cererilor pentru indemnizaţie din partea celor fără loc de muncă.

Pe segmentul derivatelor pe mărfuri se specula pe preţul petrolului. Se consemnau însă doar 21 de contracte DEOIL_LSC scadenţa noiembrie, pentru care barilul era estimat la 86,73 USD, în scădere cu 0,41%.

Pentru prima dată în octombrie s-au consemnat tranzacţii şi pe segmentul spot administrat de Sibex. Investitorii au rulat 434.391 de acţiuni PPLI din 3 tranzacţii, realizate la un preţ de 6,61 lei/acţiune, în scădere cu 5,57% faţă de nivelul anterior.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.45.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. "Me scribilor", de ce naiba nu pomeniti si ceva legat de "marele bvb", care, cu cateva foarte mici exceptii, se pare, exista intre "1000 si 10 000 " de motive sa "scoboare" pe rosu dar ... aproape nici un motiv sa "inainteze pe verde", ce naiba, chiar credeti ca prostiti oamenii, oare a "rasturnata bunul Dumnezeu caruta cu prosti in Romania ?".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb