SIBEX Volumul a depăşit pragul de 10.000 de contracte în prima săptămână din an

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 13 ianuarie 2014

În prima săptămână din 2014, s-au înregistrat 10.094 de contracte, debutul anului fiind unul destul de bun, cu o medie ce a depăşit 2000 de contracte pe şedinţă. Oarecum neaşteptat, speculatorii s-au dezmorţit rapid după sărbători, beneficiind şi de un context favorabil, prin prisma evoluţiilor externe. "2014 va fi un an foarte important pentru piaţa sibiană care trebuia să iasă din «zona gri» unde s-a aflat în ultimii doi ani din perspectiva lichidităţii. Startul a fost acceptabil, dar nu este suficient", consideră un broker.

Şedinţa de vineri a fost cea mai bună din săptămână, cu un total de 2.228 de contracte realizate şi o valoare echivalentă de 33,52 milioane de lei. Ziua de vineri a mai confirmat şi faptul că, aşa cum s-a observat şi din sesiunile anterioare, derivatele pe Dow Jones şi euro/dolar sunt "motoarele" pieţei".

Cu peste 1.500 de contracte pe scadenţa martie, DEDJIA_RON a obţinut o pondere de aproape 68% din volumul zilei. Activitatea speculativă a fost susţinută de culoarul larg de preţ pe care a evoluat indicele american, acesta fiind de 133 de puncte între minimul şi maximul zilei. La închidere, cotaţia estimată de jucători indica o depreciere de numai 8 puncte, închizând la 16.378 de puncte.

În ceea ce priveşte paritatea euro/dolar, aceasta a secondat liderul, cu un volum de 520 de contracte pe scadenţa martie din anul curent. Participanţii au pariat pe o apreciere de 0,40%, cotaţia oprindu-se la 1,3644 dolari. Direcţia a fost una corelată cu evoluţia externă.

De pe segmentul derivate pe mărfuri au fost tranzacţionate produsele care urmăresc preţul petrolului şi aurului. Volumele consemnate au fost reduse. Pentru DEOIL_LSC scadenţa februarie 2014 cotaţia a crescut cu 0,55% la 92,60 dolari/baril. Pentru aur, au fost încheiate 23 de contracte SIBGOLD_RON şi 22 de contracte SIBGOLD pe scadenţa februarie. Preţul futures al aurului a avut un final de săptămână bun, metalul nobil apreciindu-se cu 19, respectiv 15,4 USD pentru simbolurile menţionate, la cotaţii de 1.247, respectiv 1243,1 dolari/uncie.

Derivatul pe acţiunile SIF5 a fost şi el tranzacţionat la un nivel modest. Au fost încheiate doar 27 de contracte pe scadenţa martie, iar cotaţia a închis la 2 lei/acţiune, în staţionare.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb