SIBEX Volumul derivatelor: zestre de fată săracă

S. N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 23 ianuarie 2015

Doar 39 de contracte, cu o valoare de 367.438 lei, era "zestrea" adunată de Sibex după jumătate din şedinţa de joi. O zestre de fată săracă, am punea spune, gândindu-ne la situaţia din prezent a operatorului, din care a mai rămas doar numele, care altădată se afla printre cele mai lichide pieţe futures din Europa. "De la începutul acestui an, am aşteptat zilnic semnalele unei schimbări, sperând ca piaţa să-şi revină după şocul schimbărilor de platformă şi modalitate de clearing, dar se pare că problema este mult mai profundă decât atât, iar jucătorii futures practic nu mai există ca şi categorie pe piaţă, pentru că 2-3 tranzacţii de câteva contracte, realizate la interval de câteva ore, nu înseamnă să fii activ pe o bursă", crede un broker.

În ceea ce priveşte produsele disponibile, cele mai multe contracte se observau pe perechea euro/dolar, pe scadenţa martie. După o perioadă în care aceasta a fost total ignorată, şedinţa de miercuri a adus ceva semne de viaţă pentru acest derivat, continuate joi, în prima jumătate a şedinţei. Volumul consemnat pe simbolul EUUSR 15C era de 20 de contracte, iar cotaţia valabilă după şapte ore şi jumătate se cifra la 1,1460 USD pentru o monedă unică, în coborâre cu 1,42% faţă de preţul de referinţă pentru deschiderea şedinţei de tranzacţionare(-) (1,1625 USD) şi cu 1,13% raportat la închiderea şedinţei anterioare. Reapariţia pe scena Sibex a pariurilor pe cursul euro/dolar s-a datorat contextului extern, moneda comună coborând pe pieţele internaţionale la minimul din mai bine de 11 ani faţă de dolar, după ce Banca Centrală Europeană şi-a extins programul de cumpărare de obligaţiuni, politică monetară care tinde să slăbească moneda unică.

Un număr de 8 contracte se consemna pe derivatul care urmăreşte evoluţia acţiunilor SIF4 pe scadenţa iunie. Simbolul RSIF4 15F era cotat la 0,8810 lei/titlu, în creştere cu 1,15%

O lichiditate departe de ceea ce oferea de regulă Dow Jones se înregistra pe segmentul indici: numai 5 contracte de simbolul DEDJIA 15C. Cotaţia pe scadenţa martie era de 17.529 de puncte, în scădere cu 82 de puncte faţă de preţul de referinţă. Raportat la cotaţia de la închiderea de miercuri, Dow Jones creştea cu 164 de puncte, direcţia urmărind piaţa americană, unde de asemenea, indicii reprezentativi se apreciau.

Se mai consemnau şi 5 contracte pe derivatul OILSC 15C, cotaţia pe scadenţa martie fiind de 48,34 dolari/ baril, în creştere 0,48 USD faţă de preţul de referinţă şi cu 1,52 USD raportat la închiderea de miercuri.

(-)preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17:30.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. La SIBEX se poate stinge lumina. a murit. gata

    1. Inca nu...mai trebuie putina rabdare...practic SIBEX este la un nou inceput...si sufera mult datorita socurilor repetate date de Ancuta, Sima si Simionescu.

    .... pervertite-pre_facute in "piete", recte: gen Sibex !

    Martor - la pre_viziune - mi-e chiar si domnul Make ! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb