Şedinţa de vineri a fost ultima din luna mai pe piaţa bursieră de la Sibiu iar speculatorii futures au tranzacţionat pe fondul unei direcţii agresiv descendente. La finalul zilei, numărul contractelor a fost de 2369 iar valoarea lor de aproape 34 milioane lei. Interesul speculativ fost unul foarte bun, peste media lunii. De altfel, această tendinţă de creştere a volumului a fost întâlnită în ultima săptămână, cu excepţia zilei de luni 27.05, când s-a consemnat minimul de lichiditate al lunii, pe fondul lipsei market-makerilor. În pofida interesului bun din ultimele patru şedinţe, cea de-a cincea lună din an a fost una mai slabă comparativ cu aprilie şi martie, totalul contractelor fiind de 31.092. "Ultimele şedinţe din mai au reuşit să salveze oarecum impresia şi să micşoreze decalajul faţă de precedentele două luni. Din păcate, piaţa nu pare capabilă să spargă acest nivel şi rămâne blocată la volume care nu o condamnă dar nici nu o ajută foarte mult să-şi recapete gloria de dinainte de 2011", a explicat un broker.
Şi în ultima şedinţă a lunii tot derivatul pe indicele Dow Jones a fost cel mai tranzacţionat, cu 1826 de contracte pe scadenţa iunie. Cotaţia DEDJIA_RON a evoluat agresiv pe scădere. La ora închiderii, DEDJIA_RON a fost cotat 15.106 puncte, după o scădere de 218 puncte. În mai, DEDJIA_RON a fost cel mai lichid derivat.
Pe locul secund în topul şedinţei, s-a clasat derivatul pe perechea euro/dolar, care s-a remarcat prin 259 de contracte pe scadenţa iunie. Moneda unică s-a depreciat cu 0,31%, şi a fost cotată la 1,3002 dolari. În topul lunii, contractul EUR/USD_RON s-a situat pe locul secund.
Participanţii au tranzacţionat vineri şi derivatul pe preţul petrolului având simbolul DEOIL_LSC. Cotaţia barilului era estimată la 91,7 dolari, în coborâre cu aproape două procente.
Şi aurul a fost tranzacţionat vineri, înregistrându-se plasamente pe SIBGOLD şi SIBGOLD_RON, scadenţa iunie. Pariurile au indicat scăderea preţului metalului preţios, cu 25,4 USD pentru SIBGOLD şi cu 19,9 USD pentru SIBGOLD_RON. Preţurile de cotare se situau la 1388 respectiv 1391,6 USD/uncie. Numărul contractelor pe aceste simboluri a fost de 27 şi 33.