SIBEX Volumul, în recul după două şedinţe bune

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 16 iunie 2016

După ce în şedinţa de marţi au fost încheiate 104 contracte, cel mai bun volum de până acum, din luna în curs , dar şi din 11 mai încoace, prima jumătate din programul de tranzacţionare din şedinţa de la mijlocul săptămânii a fost una modestă ca intensitate, anunţând o lichiditate slabă. Conform datelor de la ora 17.00, se înregistrau doar 31 de contracte cu o valoare de aproape 536.000 lei. Ca urmare, nici la capitolul produse tranzacţionate nu era mare "înghesuială", datele indicând tranzacţii doar pe derivatul care ca activ suport indicele Dow Jones, pe două scadenţe şi pe derivatul care urmăreşte evoluţia acţiunilor Facebook.

Simbolul DEDJIA 15F (scadenţa iunie) totaliza 20 contracte şi, după două şedinţe de scăderi, se prefigura o evoluţie pozitivă. Mai exact, cotaţia sa se situa la 17.738 puncte, apreciindu-se cu 61 de puncte în raport cu "start of day price" calculat de ATHEXClear la 17.678 puncte. Comparativ cu închiderea de marţi, cotaţia futures de la Sibiu a Dow Jones creştea cu 85 de puncte. Pentru scadenţa septembrie, simbolul DEDJIA 16I avea o zestre de 9 contracte, încheiate însă pe fondul unei scăderi de 147 de puncte faţă de "start of day price"[1] (17.767 puncte). Totuşi, cotaţia de 17.620 puncte consemnată la ora 16.45 afişa o creştere de 32 de puncte faţă de nivelul de la închiderea zilei anterioare. Pe Wall-Street, deschiderea a fost una pozitivă pentru prima dată după cinci zile, în contextul în care şansele reduse pentru creşterea dobânzii de referinţă au mai oferit un pic de răgaz investitorilor înainte de creşterea agitaţiei de pe pieţe, odată cu apropierea referendumului în urma căruia Marea Britanie ar putea părăsi Uniunea Europeană.

Pe derivatul pe acţiunile Facebook se înregistrau doar 2 contracte iar cotaţia futures a USFCB valora 115,05 dolari, cu 0,09% peste "start of day price" (114,95 USD).

Pentru a doua zi la rând, nu se consemnau tranzacţii cu derivatul pe aur. În acelaşi timp, nici pe ATS-ul[2] administrat de bursa sibiană nu se înregistrau schimburi.

[1]preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare

[2] Pe piaţa spot Sibex închiderea are loc la ora 18.00.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 16.35

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb