SIBIU Contractul pe Dow Jones, în continuare cel mai lichid

DECEBAL N. TODĂRIŢĂ
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 3 august 2011

La Sibex, ritmul tranzacţiilor din cea de-a doua şedinţă a săptămânii a fost mai redus comparativ cu ziua de luni, în condiţiile în care volatilitatea preţurilor a fost mai mică. Tendinţa de aşteptare adoptată de investitori s-a evidenţiat mai cu seamă până la deschiderea NYSE, moment după care tranzacţiile s-au intensificat uşor. La ora 17.15, numărul contractelor era de 2500 cu o valoare de 24 milioane lei.

"Jucătorii" activi au fost consecvenţi preferând din nou segmentul indicilor unde, până la ora 17.15, au fost realizate peste 1400 contracte DEDJIA_RON. Estimările speculatorilor au indicat o stare de optimism în ceea ce priveşte preţul futures al Dow Jones, miza fiind pusă pe creştere. La acest fapt a contribuit adoptarea, luni, a acordului privind creşterea plafonului datoriei SUA, de către Camera Reprezentanţilor. Deşi la Sibex preţurile futures ale Dow Jones creşteau, pe bursa americană deschiderea a fost una descendentă, semnalizată de piaţa la termen americană, ca reacţie la temerile investitorilor cu privire la o posibilă retrogradare a ratingului de credit guvernamental al SUA, în condiţiile îngrijorărilor cu privire la perspectivele de creştere a economiei. De asemenea, şi apariţia unor ştiri negative a contribuit la această stare de fapt, americanii reducându-şi cheltuielile în iunie pentru prima dată în aproape doi ani, concomitent cu înregistrate celei mai mici creşteri a veniturilor din ultimele nouă luni. La Sibex, cotaţiile futures ale Dow Jones de la ora de 17.15 continuau în schimb să crească cu 82 puncte pe scadenţa septembrie şi cu 87 puncte pe decembrie. După deschiderea Wall-Street, cotaţiile şi-au mai temperat aprecierea. Doar pe martie 2012 se observă o scădere de 10 puncte.

Segmentul derivatelor valutare a furnizat un volum bun de 329 de contracte încheiate pe paritatea EUR/USD, tranzacţionată în lei.

Pe segmentul financiar s-au remarcat circa 430 de contracte DESIF5.

Pe piaţa aurului, cotaţia unciei creştea cădea cu 7,7 dolari pe scadenţa august a contractului SIBGOLD a cărui mărime este de o uncie, numărul contractelor fiind de 135.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb