SIBIU - DERIVATE Opţiunile pe contractele futures îşi menţin atractivitatea

Decebal N. Todăriţă
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 13 iunie 2008

Pe piaţa Sibex volatilitatea s-a menţinut destul de redusă iar preţurile nu s-au orientat hotărâtor înspre o anume direcţie chiar dacă pe cele mai lichide simboluri s-a consemnat o închidere pe verde. Prin urmare tranzacţiile au păstrat caracteristicile din sesiunea precedentă, fiind dominate de atitudinea de aşteptare. De-a lungul zilei au fost încheiate 7927 contracte futures şi 378 options dintr-un total de peste 1400 tranzacţii cu o valoare de 19,5 milioane lei. "În condiţiile în care piaţa de capital pare să fi intrat în ultimele zile sub imperiul perioadei de vară, cunoscută drept una mai puţin lichidă, lipsa de intensitate resimţită în piaţa spot s-a resimţit şi pe piaţa de la Sibiu. Este de aşteptat totuşi ca această direcţie să nu fie una dominată, iar interesul să revină odată ce preţurile vor intra pe un culoar firesc de evoluţie" a declarat un broker.

Referitor la tranzacţii s-a remarcat din nou segmentul options. Dacă în ziua precedentă call-urile au dominat, de această dată preferinţele s-au îndreptat atât către piaţa call care a beneficiat de o pondere de 56 % din totalul opţiunilor cât şi către piaţa put care a atras o pondere de 44 %. "Îndreptarea investitorilor către ambele tipuri de opţiuni indică împărţirea aşteptărilor despre evoluţia viitoare a cotaţiilor iar incertitudinea care încă domneşte în piaţă face ca opţiunile să se dovedească instrumente extrem de utile pentru protejarea investiţiilor futures" a explicat un broker sibian. În sectorul call s-au remarcat cele 87 contracte încheiate la un preţ de exercitare de 2,9 lei/acţiune şi în schimbul unor prime între 40 şi70 lei/contract. S-au mai remarcat totodată şi cele 61 de contracte DESIF 5 iunie, parafate la un preţ de exercitare de 3 lei/titlu, cu prime între 20 şi 25 lei/contract. Per total, au fost încheiate contracte call pe 12 preţuri de exercitare pe simbolurile DESIF 2 şi 5. În zona put s-au detaşat cele 162 de contracte DESIF 5 decembrie pentru care a fost obţinut un preţ de exercitare de 2,6 lei/acţiune în schimbul unei prime de 50 lei/contract.

Pe segmentul futures DESIF 2 au fost cele mai tranzacţionate cu 4690 de contracte. Pentru cele patru scadenţe disponibile ele s-au apreciat cu preţuri între 1,95 şi 2,83 bani. Cotaţia pentru scadenţa scurtă s-a fixat la 2,2 lei/acţiune. Locul doi în top a revenit DESIF 5 cu aproape 3000 de contracte. Pentru acest simbol cotaţiile au cres­cut cu valori între 0,99 şi 5,03 bani. Pentru iunie preţul unei acţiuni s-a cifrat la 2,9051 lei.

S-au mai remarcat cele 83 de contracte DEEBS, cotaţiile depreciindu-se cu 10 bani pentru finalul lunii şi cu 3,5 lei pentru septembrie până la 162,9 şi 165 lei/titlu. În piaţa valutelor, euro a pierdut 1,13 bani pentru iunie şi 0,16 bani pentru septembrie ajungând la 3,6667 şi 3,7064 lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb