SIBIU DESIF5 - 1.9700 lei pentru 31 martie 2006

Radu Luca
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 4 octombrie 2005

Pe piaţa la termen de la Sibiu a debutat în această şedinţă o nouă scadenţă a cărui orizont acoperă un interval de şase luni. Pentru prima dată de cînd aceste scadenţe pe termen mediu au fost lansate, în prima zi de funcţiune există deja cotaţii pentru finalul perioadei. În această şedinţă au fost negociate preţuri pentru contractele DESIF5 şi euro/dolar, scadenţe în 31 martie 2006, a căror valori orientative sînt 2 lei/acţiune şi respectiv 1,2 dolari pentru un euro.

Aceste cotaţii reflectă interesul investitorilor pentru aceste produse financiare ca instrumente de management al riscului, care oferă oportunitatea administrării portofoliilor de acţiuni şi a riscurilor valutare.

Din punct de vedere al volumului, şedinţa a fost dominată de derivatele pe acţiunile petroliere care au generat cumulat peste 70% din volumul total. Din cele două se remarcă DERRC, care în acest moment este, cu aproape 12.000 poziţii deschise, cel mai urmărit contract. Interesul pentru acest DERRC decembrie a polarizat aproximativ 33% din poziţiile deschise în acest moment. La finalul zilei contractul scadent în decembrie a coborît cu 30 lei pînă la un preţ de 1220 lei/contract. Dacă DERRC a fost cel mai lichid, DESNP a fost cel mai volatil. Raportat la valoarea marjei depuse pentru iniţierea unei poziţii, scăderea de 0,0190 lei/acţiune, pînă la 0,4701 lei, reprezintă o variaţie de 38%.

Alte preţuri de cotare pentru sfîrşitul acestui an au fost: 1.6700 lei/acţiune pentru DESIF2, 1,7630 lei pentru DESIF3, 1,9730 pentru DESSIF5 şi 1,0939 lei pentru DETLV.

Un alt contract unde au fost deje încheiate deal-uri pentru anul viitor a fost euro/dolar unde nivelul de 1,2 fost considerat rezonabil, iar 1,1970 a fost ultima valoare la care s-au încheiat tranzacţii pentru decembrie.

Am asistat la o efervescenţă deosebită şi pe piaţa opţiunilor unde acelaşi contract DERRC a monopolizat piaţa. Preţurile de exercitare pentru aceste opţiuni au fost de 0,1100 lei şi 0,1300 lei iar primele plătite au fost de 0,0150 lei şi respectiv 0,0050 lei/acţiune. Acest fapt arată că odată ce piaţa futures este foarte lichidă, opţiunile devin o alternativă şi o completare la acest segment de piaţă. În momentul în care poziţiile pe futures cresc, tranzacţiile cu opţiuni vin fie să ofere spaţiu de speculaţie, fie să ofere metode de hedging.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb