SIBIU - FUTURES & OPTIONS: 20 aprilie 2005 Hedgingul - singura soluţie

Radu Bâlbăie
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 21 aprilie 2005

Căderea prelungită a preţului acţiunilor aduce tot mai mulţi investitori pe piaţa derivatelor de la Sibiu. Singura modalitate eficientă de protejare împotriva diminuării valorii portofoliilor - hedgingul - este aplicată aici pe scară largă. Tendinţa generală a ultimelor zile s-a păstrat şi în şedinţa de miercuri: interes deosebit pentru acţiunile SIF-urilor în condiţiile unei lichidităţi în continuă creştere. Tranzacţiile cu aceste contracte au acaparat peste 50% din piaţă. Ambele au deschis şedinţa la valoarea maximă, pentru a o încheia în scădere cu 831 lei (SIF 2) şi, respectiv, 754 lei (SIF 5). Nu au fost însă cele mai mari scăderi de preţuri ale sesiunii. Acţiunile BRD, aflate la a cincea zi consecutivă de depreciere, au pierdut 3510 lei, fiind cotate pentru sfîrşitul primului semestru la 43390 lei/acţiune. Un calcul sumar arată că acestea au adus deţinătorilor de poziţii short profituri de pînă la 212% doar într-o săptămînă. Pe acelaşi trend descendent s-au înscris şi titlurile Petrom, care au pierdut 200 lei pentru scadenţa curentă (preţ cotare 3550) şi 300 lei pentru scadenţa septembrie (preţ cotare 4000).

Variaţii pozitive a înregistrat moneda unică europeană, cotată în creştere atît faţă de leu (+80 unităţi), cît şi faţă de dolar (+21 pips). Pentru 30 iunie un euro este cotat la 36200 lei iar un dolar valorează 27975 lei.

Evoluţii interesante s-au înregistrat şi pe piaţa opţiunilor. Aici au fost tranzacţionate în premieră contracte put pentru scadenţa septembrie avînd suport acţiunile băncii Transilvania, cu preţ de exercitare de 8400, contra unor prime de 500000 lei/contract.

Numărul poziţiilor deschise pe pieţele futures şi options a ajuns la 24570.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb