SIBIU - FUTURES & OPTIONS: 9 mai 2005 DEATB, cotat la 0,7500 lei pentru 30 iunie

Radu Luca
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 10 mai 2005

Sumarul tranzacţiilor la BMFMS

Prima tranzacţie care a avut ca obiect derivatul DEATB a fost încheiată la preţul de 0,7500 lei/acţiune (7,5 lei/contract). În acest moment basisul dintre preţurile futures şi spot (obţinute pe pieţele de la Sibiu şi respectiv Bucureşti) se situează la nivelul de 0,0500 lei pe acţiune. De pe urma acestei diferenţe pot benficia arbitrajeurii care cu o investiţie de 0,7800 lei pot obţine în săptămînile rămase pînă la sfîrşitul scadenţei un randament sigur de 6,4%.

Atenţia investitorilor a fost orientată înspre derivatul avînd la bază acţiunile SNP. Acest contract a cîştigat 0,0050 lei în comparaţie cu şedinţa anterioară, închizînd ziua la preţul de 0,3450 lei pe acţiune. Şi în acest caz basisul este pozitiv, semn că investitorii la termen aşteaptă o uşoară apreciere a titlului respectiv.

Un alt contract intens tranzacţionat a fost DESIF2 care a cîştigat 0,0165 lei pe acţiune. De departe, acest derivat este, în ultimele săptămîni, cel mai căutat dintre cele prezente la BMFMS generînd în permanenţă tranzacţii consistente.

În această şedinţă s-au realizat tranzacţii pe ambele contracte valutare care implică moneda naţională. Astfel, dolarul american a fost cotat la 2,8300 lei în timp ce un euro a fost evaluat la 3,6080 lei.

Paritatea dintre cele două nu a înregistrat fluctuaţii majore în ciuda mişcărilor mari generate de raportul NFP (non-farm payrolls) din SUA de vineri, care arată numărul de noi locuri de muncă generate de economia nord americană. În ciuda faptului că acest indicator a fost foarte bun pentru dolar, acesta înregis-trat o apreciere de numai 20 de pips pe piaţa sibiană, mişcarea fiind anticipată de jucătorii de aici încă din ultimele şedinţe ale săptămînii trecute.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb