SIBIU În ianuarie, creştere cu peste 27% a volumului de contracte

Decebal N. Todăriţă
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 1 februarie 2011

Prima şedinţă a săptămânii şi totodată ultima a lunii în curs a atras atenţia prin variaţiile importante ale cotaţiilor şi schimbările de direcţie înregistrate pe cele mai lichide simboluri. Lichiditatea a fost una bună, peste media lunii, până la ora 17.30 fiind încheiate circa 5300 contracte cu o valoare de 18,7 milioane lei. Ca urmare, în prima lună a acestui an, volumul înregistrat pe segmentul derivatelor administrat de Bursa din Sibiu a depăşit 89.000 de contracte, în creştere cu peste 27% comparativ cu ultima lună a anului precedent. Valoarea transferurilor s-a situat la 346 milioane lei.

Derivatul SIF5 a continuat să fie cel mai lichid, cu 3800 contracte realizate până la ora 17.30. Preţul de cotare pe scadenţa martie a avut o evoluţie cu schimbări de direcţie, speculatorii intra-day aplicându-şi strategiile pe un culoar de 4,7 bani între minimul de 1,353 şi maximul de 1,4 lei/acţiune. La ora menţionată, cotaţia DESIF5 martie avea o evoluţie uşor negativă pierzând doar 0,01%. Pe scadenţa iunie DESIF5 se depreciau ceva mai puternic cu 0,4%. Tot pe scădere se afla şi cotaţia pentru scadenţa septembrie care pierdea 0,03%. Derivatele SIF Oltenia au fost cel mai lichide la Sibex în luna ianuarie cu circa 63,500 contracte.

Pentru derivatele pe acţiunile Fondul Proprietatea, a treia şedinţă de la lansarea lor a continuat să indice interesul participanţilor, numărul contractelor fiind de peste 200. Evoluţia preţului DEFPR a fost una mixtă cu deprecieri în prima parte a zilei şi revenirea pe plus în cea de a doua. Cotaţia DEFPR martie 2011 creştea la ora 17.30 cu 0,69%. După ce în sesiunile precedente investitorii au deschis peste 1700 de poziţii DEFPR, numărul acestora s-a menţinut de această dată la un nivel constant, semn că strategiile principale au fost de speculaţie intra-day. În cele trei zile de la lansarea sa, simbolul DEFPR a atras circa 1200 de contracte, anunţând o evoluţie foarte bună la capitolul lichiditate. Derivatul pe acţiunile Fondul Proprietatea este un produs financiar care permite tranzacţionarea preţului acţiunilor Fondul Proprietatea (FP) cu o investiţie iniţială de până la 7 ori mai mică decât cea necesară pentru tranzacţionarea acţiunilor propriu-zise la bursa de valori.

O evoluţie atractivă pentru speculatori a avut şi contractul futures pe Dow Jones, mai ales pe scadenţa martie. Situaţia tensionată din Orientul Mijlociu a avut un efect de contagiune asupra tuturor burselor din lume, lucru valabil si pentru indicele DJIA, care a înregistrat în ultima şedinţă de săptămâna trecută o corecţie importantă de 166 puncte. La Bursa de la Sibiu, derivatul DJIA a evoluat luni atât în teritoriu negativ cât şi pozitiv. La ora 17.30 cotaţia DEDJIA_RON scădea cu 3 punc­te fiind vizibilă o tendinţă de recuperare a pierderilor din prima parte a şedinţei. Pentru iunie şi septembrie 2011 se înregistrau scăderi de 72, respectiv 35 de puncte. În topul lunii DEDJIA a ocupat locul secund cu 18.200 contracte.

Pe piaţa derivatelor valutare, leul s-a întărit faţă de euro în condiţiile în care moneda naţională s-a apreciat pe piaţa interbancară, înregistrând cel mai bun curs din ultimele trei săptămâni. Pentru martie leul se aprecia cu 0,16% faţă de moneda unica europeană. Aprecierea era mai pronunţată pentru scadenţa iunie, leul câştigând 0,44%. În prima lună din an perechea EURO/RON a atras circa 3000 de contracte, clasându-se pe trei în topul Sibex.

În ceea ce priveşte aurul, acesta s-a depreciat, sub influenţa evoluţiei externe. Aurul a scăzut în mod surprinzător la New York, după ce vineri înregistrase creşteri importante. Protestele din Egipt nu au dus momentan la scăderea apetitului pentru risc al investitorilor şi în consecinţă. la creşterea cotaţiilor aurului. În acest context, pe marile burse au fost înregistrate exit-uri importante ale destinatoriilor de aur, care au căutat să-si marcheze profiturile înregistrate anul trecut. Pe piaţa de la Sibiu, uncia pierdea 17,8 $ pentru scadenţa februarie. Per total, în luna ianuarie au fost încheiate peste 2100 de contracte pe aur.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb