SIBIU Interes în revenire pentru derivatele Fondul Proprietatea

DECEBAL N. TODĂRIŢĂ
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 2 mai 2011

La Sibiu Stock Exchange, şedinţa de vineri, 29.04, a pus punct săptămânii şi implicit celei de-a patra luni din an printr-o evoluţie în care piaţa a fost marcată, pentru a doua zi la rând, de lipsa la tranzacţionare a derivatelor pe acţiunile Societăţilor de Investiţii Financiare Oltenia, cel mai tranzacţionat produs de pe piaţa sibiană. În lipsa acestuia, jucătorii s-au concentrat din nou asupra segmentului derivatelor pe indicele Dow Jones Industrial Average dar s-a putut observa şi o îmbunătăţire a lichidităţii de pe segmentul derivatelor pe acţiunile Fondul Proprietatea. Au mai fost tranzacţionate derivatele valutare, respectiv cele pe aur. La ora 17.30 numărul total al contractelor era de 450, cu o valoare de 3,3 milioane de lei.

De remarcat a fost intensitatea în creştere pe derivatele Fondul Proprietatea cu 168 de contracte încheiate până la ora 17.30. Evoluţia a fost una agresivă pe scădere, în ton cu cea de pe piaţa suport. La ora menţionată cotaţia futures a acţiunii Fondul Proprietatea pierdea 6% pe scadenţa iunie şi 5,15% pe septembrie. Interesul în revenire pentru DEFPR a venit pe fondul ştirii că Ministerul Finanţelor ar putea trans-fera 5 miliarde de acţiuni Fondul Proprietatea persoanelor care deţin titluri de despăgubire şi care au făcut opţiunea pentru conversia acestora în acţiuni.

Cel mai tranzacţionat produs de vineri a fost derivatul pe indicele DJIA cu 211 de contracte, încheiate pe fondul unei evoluţii pe plus a celui mai urmărit indice din lume. Pe bursa din New-York, Dow Jones evolua uşor pe "verde" la debutul ultimei şedinţe a săptămânii, investitorii de la NYSE părând destul de prudenţi, în ciuda unor noi raportări pozitive trimestriale din partea companiilor. Precauţia vine în condiţiile în care, după ce Dow Jones a avut cea mai bună lună din decembrie, piaţa acţiunilor din SUA se îndreaptă spre luna mai, considerată de obicei cea mai slabă sezonului. La Sibex, cotaţiile futures ale Dow Jones creşteau pentru toate scadenţele. Pe termen scurt (iunie), DEDJIA_RON creştea cu 102 puncte. Pentru scadenţa septembrie, indicele afişa o apreciere de 55 puncte, în timp ce pentru decembrie avansa cu 120 puncte. Pentru martie 2012 cotaţia evolua tot pe plus urcând cu 114 puncte. Raportat la întreaga lună, derivatele pe Dow Jones au atras peste circa 13.400 de contracte ocupând locul secund în topul Sibex.

Deşi au lipsit în ultimele două zile din aprilie, DESIF5 şi-au menţinut statutul de lider lunar cu peste 33.000 de contracte.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb