SIBIU Investitorii de pe piaţa futures, în expectativă

Decebal N. Todăriţă
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 15 iulie 2010

La Sibex, în şedinţa de miercuri, participanţii au continuat să tranzacţioneze cu prudenţă, menţinându-se într-o atitudine de aşteptare, ca şi în primele două sesiuni ale săptămânii. Diferenţele dintre minimele şi maximele zilei pe cele mai lichide derivate au fost undele de nivel mediu, iar acest fapt a contribuit la temperarea strategiilor speculative. În ceea ce priveşte lichiditatea, condiţiile menţionate au fost un argument pentru menţinerea ei la un nivel redus, fiind realizate, până la ora 17:15, 4500 contracte, cu o valoare de 9,3 milioane lei.

Pentru DESIF5, în continuare produsul cel mai solicitat, şedinţa a fost, în majoritatea timpului, una verde, sub influenţa creşterilor importante de marţi de pe Wall-Street. Spre finalul zilei însă, preţurile au coborât agresiv intrând chiar pe teritoriu negativ pentru ultimele două scadenţe din acest an. Derivatele ce au ca activ suport acţiunile SIF5 Oltenia au fost preferate pentru peste 3900 de contracte, reprezentând o pondere de 86 % din total, transferurile echivalând cu 3,9 milioane de acţiuni SIF5. Pentru septembrie, DESIF5 au evoluat între un maxim de 1,2769 lei, atins în prima parte a zilei, respectiv un minim de 1,245 lei, atins spre final. Deşi cotaţia a testat şi zona "roşie", ultima tranzacţie a stabilit totuşi o tendinţă pozitivă uşoară, în sensul unei aprecieri de 0,7 bani care a conturat o cotaţie de 1,2570 lei/acţiune. Pe decembrie însă, cotaţia DESIF5 a rămas pe minus, pierzând 0,38 bani, până la 1,265 lei/titlu.

Creşterile ample ale cotaţiei Dow Jones de la NYSE de marţi s-au reflectat pe segmentul derivatelor pe Dow Jones la Sibex doar în prima jumătate a zile, când preţul a fost unul constat pe creştere. Apoi, după ora 12:00, DEDJIA_RON au intrat pe scădere, situaţie care se menţinea şi la ora 17:15. Raportat la volum, DEDJIA_RON au atras, până la ora menţionată, circa 330 contrcate.

În ceea ce priveşte euro, investitorii au mizat pe creştea acestuia pentru toate scadenţele, cu excepţia celor apropiate (septembrie), pentru care s-a observat o scădere de 0,93 bani, până la 4,3507 lei. Transferurile pe curs au însumat aproape 200 de contracte, cele mai multe îndreptându-se către martie 2011, scadenţă îndepărtată pentru care moneda unică a fot estimată la 4,454 lei, în plus cu 1,4 bani.

Sibex disclaimer: Comentariul a fost realizat conform datelor din piaţă de la ora 17,15, după aceasta urmând să apară modificări ale numărului total de contracte, poziţiilor deschise şi valorii respectiv ale cotaţiilor DEDJIA, datorită programului de tranzacţionare prelungit pentru contractul futures pe indicele american Dow Jones, care se tranzacţionează până la ora 19.00. Datele exacte sunt disponibile pe site-ul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb