SIBIU La Sibex, miza se pune în continuare pe leu

Decebal N. Todăriţă
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 6 iulie 2010

La Bursa din Sibiu, debutul primei săptămâni "pline" din iulie raportat la numărul şedinţelor de tranzacţionare, a readus scăderile ca direcţie de bază. Odată cu ele s-a putut observa şi ceva mai multă prudenţă, reflectată în principal de nivelul volumului de transfer. Totuşi, speculatorii activi au avut "de lucru" pe cele mai lichide produse, unde diferenţele dintre minimele şi maximele atinse au fost suficient de atractive pentru împătimiţii futures-ului. De la scăderi au existat şi câteva excepţii, consemnate pe DESIF2 şi DESIF3, dar pe volume reduse comparativ cu derivatele care au evoluat pe "roşu". În aceste context, la ora 17:15, când se pune punct tuturor tranzacţiilor cu excepţia celor pe Dow Jones care se desfăşoară până la ora 19:00, volumul de contracte se situa la aproape 7300 cu o valoare de 20,2 milioane lei.

Pe segmentul derivatelor valutare, debutul de săptămână a menţinut intensitatea tranzacţiilor, vânzătorii şi cumpărătorii rulând 1,76 milioane de euro prin cele 1765 contracte realizate din 298 de tranzacţii. Aşadar, piaţa EURO/LEU care, pe fondul volatilităţii extreme, realmente a dat în clocot săptămâna anterioară, s-a menţinut la punctul de fierbere şi a confirmat aşteptările "jucătorilor" futures, care vedeau un euro în coborâre încă din primele două şedinţe ale lunii curente. Speculatorii au pus în continuare miza pe leu, cotaţiile monedei europene depreciindu-se pentru toate scadenţele tranzacţionate. Această evoluţie a fost una corelată cu direcţia cursului oficial BNR şi cu tendinţa din piaţa interbancară unde euro a ajuns chiar până la 4,25 lei. Pentru septembrie cotaţia monedei unice a închis la 4,3040 lei, în minus cu 4,59 bani iar pentru decembrie la 4,351 lei, în scădere cu 3,2 bani. În raport cu prima scadenţă trimestrială din 2011, mai exact martie, euro a fost estimat la 4,37 lei, în minus cu 4 bani, în timp ce, pentru un orizont temporal şi mai îndepărtat, anume iunie 2011, euro a închis la 4,4098 lei în scădere cu 2,38 bani faţă de cotaţia anterioară.

Pentru derivatele pe Dow Jones, şedinţa a fost una majoritar roşie; pe cea mai lichidă scadenţă, - septembrie 2010, preţurile au intrat doar de două ori pe teritoriu pozitiv: la deschidere şi în jurul prânzului (ora 12:00). Scăderea cotaţiei DEDJIA_RON a venit în mod firesc, în contextul corelării cu piaţa americană unde ştirile negative din piaţa muncii au influenţat evoluţia indicelui din şedinţa de vineri 2.07, când acesta a închis pe minus. La ora menţionată numărul contractelor DEDJIA_RON era de circa 700.

Scăderile s-au resimţit şi pe piaţa derivatelor SIF5 Oltenia, unde s-a concertat o pondere de circa 65,5 % din volumul total al zilei. Speculatorii au transferat, prin contractele realizate, 4,78 milioane de acţiuni SIF5. La închidere DESIF5 septembrie valorau 1,2180 lei/acţiune, în scădere cu 2,25 %, după ce de-a lungul zilei, au evoluat pe un culoar de 639 puncte.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb