SIBIU Maxim istoric la bursa sibiană

Decebal N. Todăriţă
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 24 mai 2006

Pe fondul continuării trendului negativ generalizat, sesiunea de tranzacţionare de ieri a condus la o adevărată explozie a volumului de tranzacţionare de pe piaţa bursieră sibiană, investiţiile concretizîndu-se într-un nou record al numărului de contracte, acestea depăşind nivelul de 30.000 perfectări. Astfel, vechiul record a fost îmbunătăţit cu mai mult de 4.450 de contracte (circa 20%) iar totalul marcat s-a situat cu aproape 50% peste cel din întreaga lună mai a anului trecut, piaţa la termen marcînd cea mai bună şedinţă din întreaga sa istorie. Bursa sibiană confirmă aşadar tendinţa de creştere a lichidităţii din ultima perioadă. Scăderile abrupte s-au constituit totodată ca atu al speculatorilor short, aceştia putînd obţine, randamente spectaculoase. De remarcat au fost şi ordinele de vînzare foarte mari, în special pe derivatele DESNP, semn al pătrunderii în piaţă a unor jucători de talie. În acelaşi timp închiderea poziţiilor sugerează că pe acelaşi fond depreciativ unii investitori au ales să-şi marcheze profiturile consistente. În ceea ce priveşte volumul echivalent în RON, acesta a depăşit 43 milioane. Lichiditatea de excepţie a zilei de ieri confirmă gradul înalt de interes pentru strategiile investiţionale ce se pot aplica instrumentelor financiare derivate.

Cele mai tranzacţionate derivate ale zilei au fost DESNP, active suporturi ce au fost preferate pentru 11.140 contracte futures, scadenţa apropiată fiind cu cele 82,7 procente acaparate, majoritară. Se remarcă depăşirea pragului de 11.000 contracte pentru un singur tip de contract, premieră care confirmă atracţia pe care o emană DESNP asupra participanţilor în piaţă. Ultimele tranzacţii cu titlurile SNP au fost efectuate la valori de 0,4699 lei/acţiune pentru scadenţa iunie şi 0,5045 lei/acţiune pentru scadenţa septembrie. Conform acestora, scăderile cotaţiilor DESNP au ajuns la 0,0151 şi 0,0056 lei/titlu pentru datele amintite. Raportat la întreaga zi, randamentul short pentru iunie este de 25% însă pe parcursul sesiunii s-au înregistrat şi valori mai mari de pînă la 50%. Sesiunea de ieri s-a remarcat şi prin atracţia deosebită înspre derivatele pe acţiunile SIF 5 Oltenia. Revenite la tranzacţionare în şedinţa în discuţie, DESIF 5 au revendicat 7.839 contracte futures. La închidere, DESIF 5 iunie erau cotate la 2,3765 lei/titlu iar DESIF 5 septembrie la 2,4620 lei/titlu. Pentru ambele scadenţe disponibile, DESIF 5 au făcut deliciul speculatorilor pe poziţii de vînzare, randametele zilei fiind remarcabile. Atît pentru scadenţa apropiată cît şi pentru cea din toamnă scăderile de 9,86 şi 9,55% au condus la un randament de peste 81% raportat la întreaga zi de tranzacţionare.

În ceea ce priveşte SIF-urile, investiţiile în derivatele ce au ca suport activele acestora au generat aproximativ 52% din piaţă, pe lîngă DESIF 5 remarcîndu-se şi DESIF 2 acompaniată de DESIF 3. DESIF 2 au atras 4.175 contracte şi au închis la valori de 1,9 şi 2,019 lei/titlu cu deprecieri de 0,08 şi 0,091 lei/acţiune pentru cele două scadenţe şi randamente short intra-day de 28,5 şi 32,5%. Pentru DESIF 3 scadenţa iunie s-a înregistrat o scădere de 0,0651 lei iar pentru septembrie de 0,0598 lei, preţurile de cotare fiind de 1,905 şi 2 lei/titlu. Celelalte active din sectorul petrolier, şi anume DERRC au fost tranzacţionate la final la preţuri de 0,079 şi 0,0865 lei/ acţiune.

În zona valutelor, în raportul euro-leu, moneda unică staţionează la valoarea de 3,53 lei pentru scadenţa curentă şi creşte cu 0,0025 lei pentru septembrie, fiind cotat la 3,5225 lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb