SIBIU Miza pe scăderea Dow Jones a adus câştiguri ridicate speculatorilor

Decebal N. Todăriţă
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 19 iulie 2011

Săptămâna a debutat cu scăderi pentru preţurile futures ale produselor tranzacţionate la Sibiu Stock Exchange, evoluţia pe minus fiind influenţată de scăderea indicilor de pe principalele burse europene, dar şi de cea de pe piaţa din SUA, unde futures-ul a semnalizat o deschidere pe minus la NYSE. Participanţii au estimat deprecieri atât pe segmentul financiar, cât şi pe cel al indicilor sau petrolului. Excepţie a făcut, însă, cotaţia aurului, care a evoluat pe plus, corelându-se cu pieţele externe, metalul preţios atingând noi recorduri. În condiţiile date, participanţii au încheiat până la ora 17.15 un număr de 5000 de contracte cu o valoare de 52 milioane lei. Numărul contractelor a crescut semnificativ după des-chiderea bursei din SUA.

Pe segmentul indicilor, investitorii activi pe simbolul DEDJIA_RON au mizat pe scădere, direcţie cartelată cu cotaţia futures a indicelui DJIA din SUA. Înaintea unei săptămâni aglomerate din perspectiva raportărilor companiilor, preţurile futures de peste ocean indicau o deschidere "roşie" la NYSE, îngrijorările privind datoriile continuând să planeze asupra pieţelor din Asia, Europa şi America. Problema datoriilor suverane din UE şi dezbaterile privind ridicarea limitei de împrumut a Guvernului american, au contribuit la intrarea preţurilor în teritoriu negativ. Mai mult, rezultatele testelor de stres ale băncilor europene, publicate la sfârşitul săptămânii trecute, nu au avut darul de a linişti investitorii, opt instituţii picând aceste teste, iar 16 trecându-le la limită. Deschiderea de pe Wall-Street a fost una puternică pe minus, iar preţurile futures ale Dow Jones de la Sibex şi-au sporit la rândul scăderea, fiind atinse minimele zilei. Astfel, la ora 17.15, cotaţia pe scadenţa septembrie pierdea 115 puncte, iar cea pe decembrie 99 puncte. Pentru martie 2012, cotaţia se deprecia cu 103 puncte. Nivelul scăderilor a adus câştiguri bune vânzătorilor. Numărul contractelor DEDJIA_RON realizate până la ora menţionată era de 3400.

Participanţii au fost destul de activi şi pe segmentul financiar, încheind, până ora 17.30, aproape 1000 de contracte DESIF5. Cotaţiile scădeau puternic pentru toate scadenţele tranzacţionate. Scadenţa septembrie a fost orizontul investiţional favorit al speculatorilor, atrăgând cea mai mare parte a trans-ferurilor. La ora menţionată, cotaţia DESIF5 septembrie pierdea 3,34%. Pentru decembrie DESIF5, se ieftineau cu 2,39%, iar pentru martie şi iunie 2012, cu 2,41 şi 2,45%. Deprecierea DESIF5 a fost una corelată cu evoluţia acţiunii SIF Oltenia de pe piaţa suport.

Pe piaţa valutelor, euro a evoluat pe minus faţă de "concurentul" american, (n.r. - dolarul), moneda de peste ocean câştigând 0,84% pe scadenţa septembrie. Numărul contractelor EUR/USD_RON era de 521. Pe plan extern, euro a alunecat, de-a lungul zilei, cu cel mai mare nivel din aproape o săptămână, pe fondul temerilor că liderii europeni vor eşua în încercarea de a se pune de acord asupra unei modalităţi de reducere a crizei datoriilor din regiune la summit-ul din această săptămână.

Şi pe piaţa aurului a fost urmată direcţia externă, preţul unciei apreciindu-se cu 13,2 dolari pentru scadenţa august a contractului SIBGOLD_RON şi cu 20 dolari pe aceeaşi scadenţă august, dar pe contractul SIBGOLD. Astfel, dacă pentru celelalte produse vânzătorii au fost câştigători, aurul a continuat să fie favoritul cumpărătorilor. Pe pieţele internaţionale, aurul a atins un nivel record de peste 1600 de dolari pe uncie, criza datoriilor ducând la explozia cererii de metal galben, ca plasament alternativ.

Pe piaţa spot au fost tranzacţionate 10.429 de acţiuni PPLI, cotaţia scăzând agresiv cu 14,29%, la 4,80 lei/titlu.

Sibex disclaimer: Comentariul a fost realizat conform datelor din piaţă de la ora 17,30, după aceasta urmând să apară modificări ale numărului total de contracte, poziţiilor deschise şi valorii, respectiv ale cotaţiilor, datorită programului de tranzacţionare prelungit până la ora 19.00. Datele exacte sunt disponibile pe site-ul www.sibex.ro., secţiunea rapoarte de tranzacţionare, după ora 19.20.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb