SIBIU Record de lichiditate pe contractul DEDJIA_RON

DECEBAL N. TODĂRIŢĂ
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 17 martie 2010

La Bursa din Sibiu, în cea de-a a doua şedinţă a săptămânii în curs, s-a putut observa creşterea puternică a interesului pe segmentul futures, pe fondul aprecierilor semnificative ale cotaţiilor. Prin urmare numărul de contracte a urcat la aproape 9000, mai mult decât dublu faţă de ziua precedentă. Valoarea acestora a crescut ajungând la peste 22 milioane lei, numărul tranzacţiilor fiind de peste 1800. Segmentele care au intrat în vizorul participanţilor au fost; financiar-bancar, valutar, indicele american Dow Jones şi petrolier.

În acelaşi timp, investitorii s-au arătat interesaţi şi de titlurile Sibex tranzacţionate pe piaţa spot administrată de bursa sibiană. Au fost transferate 1355 acţiuni SBX la preţuri între 1,70 şi 1,75 lei/acţiune, cotaţia închizând pe maxim, în urcare cu 3 bani.

Pe segmentul futures, participanţii şi-au aplicat strategiile investiţionale pe fondul creşterilor de pe segmentul financiar si ale indicelui Dow Jones, res-pectiv în contextul tendinţei de stagnare a preţurilor futures ale euro. De altfel pentru DEDJIA_RON şedinţa a fost una foarte lichidă, la ora 17.30 înregistrându-se circa 900 de contracte, nou record pentru acest produs. Mai mult, întrucât închiderea pentru acest simbol are loc la ora 19,00, se profila chiar depăşirea pragului de 1000 de contracte. Pentru scadenţa martie, cea mai lichidă, derivatele Dow Jones se aflau la ora 17.30 la o valoare de 10.667 puncte, în urcare cu 86 puncte.

Pentru derivatele valutare pe perchea EURO/LEU tendinţa de stagnare s-a înregistrat pentru a doua zi consecutiv. Spre exemplu, pe scadenţa decembrie, care deţine prim planul sub aspectului volumului, cursul a staţionat la 4,14 lei, schimburile din ultimele două zile echivalând cu peste 200.000 de euro. "Interesul pentru cel mai îndepărtat orizont investiţional (n.r. - scadenţa decembrie 2010) pentru EURO/LEU vine pe fondul posibilităţii de a bloca cursul de schimb la un nivel atractiv, pe lângă speculatori, resimţindu-se şi prezenta hedgerilor" a apreciat un broker. De altfel, tendinţa de echilibru a cursului de schimb s-a putut observa şi pe scadenţele martie şi iunie, valoarea monedei unice menţinându-se în jurul preţurilor de 4,09, respectiv 4,1 lei.

În zona derivatelor pe acţiuni nu a avut loc nicio schimbare majoră, segmentul financiar fiind, prin intermediul DESIF 5, lider la capitolul tranzacţii. DESIF 5 au fost preferate pentru peste 7300 contracte. Pentru scadenţa iunie, care a deveni cea mai lichidă, simbolul în discuţie a pendulat între un minim de 1,685 şi un maxim de 1,7395 lei. Tranzacţiile de la închidere au stabilit un preţ de cotare de 1,7385 lei/acţiune, în creştere cu 5,85 bani. Pentru scadenţa de la finalul săptămânii (n.r. - martie) DESIF 5 au fost cotate la 1,71 lei, în plus cu 6,48 bani. Pentru septembrie, DESIF 5 s-au apreciat cu 4,5 bani, valorând 1,775 lei iar pentru decembrie, cu 4 bani până la 1,83 lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb