SIBIU Semnale optimiste pentru cumpărători

(Decebal N. Todăriţă)
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 27 mai 2010

La mijlocul săptămânii, şedinţa de tranzacţionare de la Bursa din Sibiu a readus optimismul, pe fondul unei evoluţii în care s-a "impus" verdele, nu însă fără emoţii, preţurile intrând, pe parcursul zilei şi pe teritoriu negativ. Ziua s-a deschis cu creşteri pe cele mai lichide derivate, pentru ca apoi, pe segmentul financiar, şi cu precădere de DESIF5, cotaţiile să testeze tărâmul scăderilor. În apropierea prânzului însă, s-a observat revenirea pe plus, şi deşi evoluţia ulterioară a fost una destul de sinuoasă, "zona verde" nu a mai fost părăsită. Pe fondul acestor oscilaţii, participanţii au fost angrenaţi în special în strategii speculative, atât pe vânzare cât şi pe cumpărare, care s-au reflectat într-un volum de 10.621 contracte, realizate până la ora 17:15, lichiditatea situân­du-se la un nivel superior comparativ cu cel din ziua anterioară. Valoarea transferurilor se situa, la aceeaşi oră, la 36,8 milioane lei, fiind peste cea din piaţa BVB. Derivatele pe acţiunile SIF5, alături cele pe indicele Dow Jones Industrial Average şi cele valutare EURO/RON au făcut şedinţa interesantă, ele fiind cele mai tranzacţionate. Numărul de pieţe pe care s-au realizat plasamente a fost de 17, remarcându-se şi segmentul bancar prin tranzacţiile cu DETLV.

DESIF5 au atras schimburi echivalente cu 7,38 milioane de acţiuni. Scadenţa scurtă (iunie) a fost cea mai solicitată, preţul de cotare evoluând pe un culoar de 4,65 bani. Cotaţia a pendulat atât pe teritoriu negativ, cât şi pozitiv, în cele din urmă închizând pe plus pentru toate scadenţele. DESIF5 iunie au fost estimate la 1,1610 lei, în avans cu 1,04 %. "Creşterile de pe futures au fost inferioare celor de pe spot, întrucât, în şedinţa precedentă, limita de variaţie pe minim a împiedicat preţul să coboare mai mult, lucru care pe spot s-a întâmplat. În plus, aceste creşteri sunt încă privite cu destulă prudenţă. Ele au dat semnale pozitive pentru cumpărători, dar să vedem cât va ţine acest nivel destul de subţire de optimism, totul depinzând de influenţa externă şi, mai cu seamă, de pe Wall-Street", a declarat un broker.

În zona indicilor, contractele la termen pe Dow Jones Industrial Average au evoluat la rândul lor în linie pe verde, participanţii fiind corelaţi cu futures-ul de peste ocean, care a indicat deschiderea verde de pe Wall-Street. Pe acest fond, numărul contractelor DEDJIA_RON a crescut semnificativ, ajungând, la ora 17:15 la circa 2500.

Raportat la evoluţia euro, s-a observat deprecierea monedei unice atât pe termen scurt, cât şi lung. Pentru iunie, euro a închis la 4,1852 lei, în minus cu 3,48 bani, iar pentru decembrie la 4,2725 lei, în scădere cu 0,75 bani. Numărul contractelor EURO_RON a fost de 634.

Investitorii au tranzacţionat şi pe segmentul spot administrat de Sibex, în cadrul căruia acţiunile bursei sibiene au câştigat 2 bani, ajungând la 1,92 lei/titlu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb