SIBIU Semne de revenire

Decebal N. Todăriţă
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 18 noiembrie 2010

Cotaţiile derivatelor tranzacţionate la Sibex au dat semnale de revenire pe plus în şedinţa de la mijlocul săptămânii, variaţiile fiind însă mici. Des­chidea zilei a avut loc tot pe minus scăderile înregistrate în urma primelor tranzacţii apărând pe fondul influenţei pieţelor asiatice care au evoluat miercuri pe "roşu" sub efectele extinderii temerilor legate de o criză a datoriilor în Europa, respectiv al aşteptărilor unei eventuale ridicări de către China a ratelor de dobândă, pentru încetinirea inflaţiei. Tendinţa descendentă a dispărut însă după o jumătate de oră, cotaţiile intrând pe acumulări dar tot cu amplitudini modeste, atât pe segmentul Dow Jones cât şi pe DESIF5, doar cotaţia aurului menţinându-se pe roşu. Ulterior, şi acesta a trecut pe plus pe scadenţa decembrie 2010. Odată cu reducerea variaţiilor faţă de şedinţa precedentă, s-a diminuat însă şi intensitatea la tranzacţionare, investitorii încheind până la ora 17:15 un număr de 2400 contracte cu o valoare peste 15 milioane de lei.

După recordul de lichiditate atins marţi raportat la luna în curs, nivelul tranzacţiilor cu contractul futures pe Dow Jones a fost unul mai redus, dar volumul total atras a fost totuşi unul ridicat, situându-se la ora 17:15 la aproape 1200 contracte. Scadenţele preferate au fost decembrie 2010 şi septembrie 2011. În condiţiile în care indicii burselor din Germania şi Franţa au înregistrat aprecieri iar cotaţia futures a indicelui DJIA a crescut modest, variaţiile preţului DEDJIA_RON la Sibex au fost de asemenea modeste pe scadenţa decembrie 2010, cotaţiile evoluând pe un culoar de 60 de puncte. In schimb, pe septembrie 2011, după deprecierea extremă de marţi, cotaţia a recuperat 290 de puncte, ajungând la 10.960 puncte. Cumpărătorii au putut obţine astfel in randament de până la 53%. Evoluţia Dow Jones este influenţată şi de anunţarea ultimelor date din economie pe piaţa americana. Concret, indicatorul lunar Core CPI care exprima evoluţia preţului bunurilor şi serviciilor achiziţionate de consumatori, cu excepţia alimentelor şi energiei, s-a situat la acelaşi nivel consemnat luna precedentă.

După scăderile de marţi, cotaţiile DESIF5 au deschis miercuri tot pe minus, amplitudinea deprecierilor fiind însă mult mai redusă. Ulterior, în contextul în care bursele europene s-au situat în majoritate pe plus, cotaţiile futures ale DESIF5 au revenit pe creştere, dar nivelul acestora a fost tot unul redus. La Sibex, la ora 17:15, aurul creştea pe scadenţa Decembrie 2010 cu 4,9 dolari/uncie fata de cotaţia precedentă, iar pe scadenţa Februarie 2011 scădea cu 1.44 % faţă de ultima închidere.

Sibex disclaimer: Comentariul a fost realizat conform datelor din piaţă de la ora 17.15, după aceasta urmând să apară modificări ale numărului total de contracte, poziţiilor deschise şi valorii respectiv ale cotaţiilor datorită programului de tranzacţionare prelungit până la ora 19.00. Datele exacte sunt disponibile pe site-ul www.sibex.ro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb