SIBIU Speculaţiile cu aur, la nivel record

DECEBAL N. TODĂRIŢĂ
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 12 septembrie 2011

La Sibex, ultima şedinţă a săptămânii a adus un volum record pe piaţa aurului. Speculatorii prezenţi pe piaţă au încheiat, până la ora 18.15, peste 8000 de contracte SIBGOLD cu mărimea de o uncie, fiind transferat echivalentul a aproape 250 de kilograme de aur. Pe fondul acestui record, şi numărul expunerilor investitorilor pe aur s-a triplat, totalul poziţiilor deschise pe acest simbol ajungând la peste 3000, doar pe scadenţa septembrie. Interesul a venit pe fondul variaţiilor importante ale cotaţiilor, în ton cu evoluţia pieţelor externe. La Londra, preţul metalului s-a "căţărat" aproape de record în contextul în care îngrijorările despre încetinirea creşterii economice globale au alimentat cererea. Ulterior, metalul preţios s-a depreciat la New York, în condiţiile în care dolarul în urcare a "tăiat" cererea de investiţii alternative şi a determinat investitorii să vândă după ce preţul ajunsese aproape de record. La Sibex, cotaţia pe scadenţa octombrie a început ziua pe plus, tendinţa de creştere temperându-se în perioada după-amiezii şi intrând în teritoriu negativ. La ora 18.30 cotaţia aurului scădea cu 4,6 USD pe octombrie şi pierdea 10,6 dolari pe scadenţa decembrie.

Transferurile record de pe piaţa aurului au dus şi la atingerea celui mai bun volum pe luna în curs, cu 30 de minute înaintea închiderii numărul contractelor încheiate depăşind 13.100, cu o valoare de peste 53 milioane de lei, total foarte aproape de recordul pe anul în curs.

Şi speculaţiile cu Dow Jones au fost foarte intense, cotaţia futures a celui mai cunoscut indice din lume înregistrând deprecieri importante. Numărul contractelor DEDJIA_ RON încheiate până la ora 18.30 era de 2400. Pe scadenţa septembrie, euro pierdea 1,72% iar pe decembrie se observa o depreciere similară, numărul contractelor fiind de aproape 700. Pe plan extern, dolarul s-a întărit faţă de euro, moneda comună depreciindu-se până la minimul din ultimele şase luni, pe fondul speculaţiilor că Banca Centrală Europeană va reduce rata de dobândă. Indicele dolarului s-a îndreptat către cea mai mare creştere săptămânală din august 2010 după ce preşedintele SUA, Barack Obama, a oferit detalii despre planul în valoare de 447 miliarde de dolari pentru impulsionarea pieţei muncii.

Şi DESIF5 s-a aflat pe minus vineri, scăderea pe scadenţa septembrie fiind de 3,01% iar cea de pe scadenţa decembrie de 2,94%. Volumul DESIF5 era de peste 1400 de contracte.

Sibex disclaimer: Comentariul a fost realizat conform datelor din piaţa de la ora 18.30, după aceasta urmând să apară modificări ale numărului total de contracte, poziţiilor deschise şi valorii respectiv ale cotaţiilor DEDJIA, datorită programului de tranzacţionare prelungit pentru contractul futures pe indicele american Dow Jones, care se tranzacţionează până la ora 19.00. Datele exacte sunt disponibile pe site-ul www.sibex.ro, secţiunea rapoarte de tranzacţionare, după ora 19.20.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb