SIBIU Speculatorii, cu ochii pe evoluţia aurului

DECEBAL N. TODĂRIŢĂ
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 14 septembrie 2011

La Sibiu Stock Exchange, cele mai lichide produse din prima jumătate a şedinţei de marţi au fost contractele pe aur, pe indicele Dow Jones şi pe acţiunile SIF Oltenia. Dintre contractele valutare s-a remarcat în special cel pe paritatea euro/dolar. La ora 16.15, numărul total al contractelor încheiate pe toate simbolurile era de peste 6300 cu o valoare de aproape 42 milioane de lei, investitorii aşteptând deschiderea pieţei bursiere americane şi informaţiile de pe aceasta pentru a-şi continua strategiile în cealaltă jumătate a şedinţei. De altfel, acesta a fost principalul motiv pentru care Sibex şi-a extins programul până la ora 23.15, oferindu-le participanţilor posibilitatea de a beneficia în timp real de mişcările de preţ de peste ocean ale unor active cum sunt indicele Dow Jones, aurul, petrolul şi dolarul. Reacţia jucătorilor la prelungirea programului a fost una favorabilă, numărul contractelor încheiate luni, în intervalul 19.00-23.00 fiind de 2100.

Cu 1842 contracte încheiate până la ora 16.15, simbolul SIBGOLD cu mărimea de o uncie a atras şi marţi atenţia speculatorilor. Miza a fost pusă pe creşterea metalului preţios, în conformitate cu direcţia de pe pieţele externe. Astfel, pentru octombrie, uncia de aur creştea cu 20,4 dolari iar pentru decembrie cu 19,8 dolari. Aurul s-a apreciat la New York în condiţiile în care îngrijorările privind escaladarea crizei datoriilor din Europa au căpătat noi dimensiuni şi au generat creşterea cererii pentru metalul preţios, ca investiţie de protecţie. De altfel, această criză a datoriilor a fost în ultimele luni un adevărat "laitmotiv" al evoluţiei de pe pieţele financiare. Conform Morgan Stanley, "furtuna aurului" este de aşteptat să continue, datorită cererii reînnoite. O revenire a lichidităţii s-a observat, la SIBEX şi pe simbolul contractul SIBGOLD_RON, a cărui mărime este de 10 uncii şi care, începând din 13.09, beneficiază din nou de activitatea de Market-Making, SSIF Broker Cluj începându-şi oficial acest rol. Pentru octombrie, uncia creştea cu 19 dolari iar numărul contractelor SIBGOLD_RON era de 140 (1400 de uncii).

Pe segmentul indici, numărul contractelor DEDJIA_RON era de peste 2300, cele mai multe încheiate pe scadenţa de la finalul acestei săptămâni (16.09), în raport cu care preţul a evoluat mixt. La ora 16.15, pe acest termen, cotaţia futures a indicelui scădea uşor cu 5 puncte, pe minus timid aflându-se şi futures-ul din SUA. În schimb, pentru decembrie 2011 şi se observa o creştere modestă de 16 puncte, participanţii aşteptând evoluţia de la NYSE.

Pentru DESIF5 volumul de 1252 de contracte a fost încheiat în contextul unei tendinţe de scădere, cotaţia de la ora 16.15 diminuându-se cu 2,47% pe scadenţa septembrie şi 1,26 pe decembrie.

În zona derivatelor valutare, euro se deprecia uşor faţă de dolar cu 0,07% pe scadenţa decembrie, numărul contractelor încheiate fiind de 578.

Sibex disclaimer: Comentariul a fost realizat conform datelor din piaţa de la ora 16.15, după aceasta urmând să apară modificări ale numărului total de contracte, poziţiilor deschise şi valorii respectiv ale cotaţiilor instrumentelor tranzacţionate, datorită programului de tranzacţionare extins până la ora 23.15. Datele exacte sunt disponibile pe site-ul www.sibex.ro, secţiunea rapoarte de tranzacţionare, după ora menţionată.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb