SIBIU Speculatorii futures mizează pe un leu mai puternic

DECEBAL N. TODĂRIŢĂ
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 23 martie 2011

Pe piaţa Sibex, cea de-a doua şedinţă a săptămânii a menţinut interesul speculatorilor la un nivel bun, volumul de transfer realizat până la ora 17.15 indicând 5200 de contracte, cu o valoare de peste 17 milioane lei.

Cele mai interesante mişcări au avut loc pe piaţa derivatelor valutare care, în ultimele şedinţe, a atras volume ridicate pe fondul creşterii volatilităţii cursului de schimb euro/leu. Moneda naţională a avut o evoluţie spectaculoasă pe piaţa interbancară, unde s-a apreciat puternic, BNR anunţând un curs oficial de 4.1439 lei/euro, în scădere cu aproape 2,5 bani în comparaţie cu nivelul precedent. Continuarea acestei tendinţe şi după ora 13:00 şi apropierea de palierul de preţ 4,1200 lei/euro, au făcut ca investitorii de pe piaţa sibiană sa mizeze din ce în ce mai mult pe leu, împotriva monedei euro. Prin urmare, intensitatea tranzacţiilor pe contractul futures ce urmăreşte evoluţia parităţii EUR/RON a fost una mai crescută decât de obicei, rezultând un număr de aproape 500 de contracte, conform datelor din piaţă de la ora 17.15. Tranzacţiile au fost realizate pe trei dintre cele patru scadenţe dis-ponibile, pe toate fiind înregis-trate scăderi importante ale cotaţiei monedei europene.

Astfel, euro s-a depreciat cu 2,23 de bani faţă de leu pentru finalul lunii iunie 2011, cu 2,22 bani pentru septembrie 2011 şi cu 2,92 pentru decembrie 2011. Pentru scadenţa martie 2012, nu s-au efectuat deocamdată tranzacţii, remarcându-se lipsa ordinelor de cumpărare, care indică aceeaşi tendinţă a jucătorilor de a miza pe leu.

Pe segmentul financiar, derivatele SIF5 au avut o evoluţie pozitivă, pe trei din cele patru scadenţe disponibile. Participanţii au încheiat, până la ora 17.15, un număr de peste 3900 de contracte, cele mai multe pe termen scurt. De-a lungul şedinţei s-au înregistrat tranzacţii în premieră pe scadenţa martie 2012, cel mai îndepărtat orizont investiţional disponibil. Preţul estimat pentru scadenţa la un an a fost de 1,7595 lei/acţiunea SIF5. Pe scadenţa scurtă (iunie) DESIF5 creştea cu 1,87% în timp ce pentru septembrie se observa o creştere de 1,22%. Pentru finalul anului curent, tendinţa a fost tot una pozitivă, DESIF5 apreciindu-se cu 0,88%.

Pentru derivatele pe acţiunile Fondul Proprietatea volumul de tranzacţionare a fost unul redus, în condiţiile unei evoluţii nu foarte volatile. Participanţii au tranzacţionat doar pe scadenţa iunie pentru care numărul poziţiilor deschise a ajuns la 2566. Cotaţia DEFPR iunie valora 0,63 lei/acţiune, în urcare cu 0,63%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb