SIBIU Volatilitatea cotaţiei Dow Jones, ingredientul principal al speculaţiilor

Decebal N. Todăriţă
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 2 august 2011

La Sibiu Stock Exchange, luna august a debutat cu o lichiditate bună, înregistrată pe fondul evoluţiei volatile pe segmentul indici. În prima etapă a zilei şi o bună parte din cea de a doua, şedinţa a indicat aprecieri pe segmentul indici şi cel al derivatelor pe acţiuni. Această direcţie s-a menţinut pentru derivatul pe Dow Jones până după deschiderea NYSE. Apoi, pe fondul influenţei din SUA, cotaţia indicelui american a intrat în mod abrupt pe minus şi la bursa sibiană. Pe scădere a evoluat şi aurul fără ca deprecierea să fie foarte amplă, în timp ce pe piaţa derivatelor valutare raportul euro/dolar a evoluat mixt.

După ce, în iulie contractul futures pe Dow Jones a atins cea mai bună lichiditate de la lansarea sa la Sibex, debutul lui august s-a menţinut pe aceleaşi coordonate, prima şedinţă a lunii indicând acelaşi interes ridicat al speculatorilor pentru derivatul pe indicele american. La ora 17.30, numărul contractelor DEDJIA_RON încheiate era de aproape 2800. Creşterea cotaţilor Dow Jones a venit ca efect al anunţului făcut de duminică de preşedintele SUA, Barack Obama, care a precizat că liderii democraţi şi republicani au ajuns la un acord pentru reducerea deficitului SUA şi pentru evitarea intrării în incapacitate de plată.

Pe segmentul valutar, participanţii au tranzacţionat puternic paritatea EUR/USD denominată în lei. Perechea valutară pe cele mai importante monede de schimb din lume a avut la Sibex o evoluţie marcată de o schimbare de direcţie, fapt care a antrenat speculaţiile. După ce în cea mai mare parte a timpului euro s-a întărit faţă de dolar, în ton cu evoluţia de pe pieţele externe, moneda americană a recuperat puternic din terenul pierdut. Astfel la ora 17.30 cotaţia euro pierdea 0,83% faţă de dolar, numărul contractelor încheiate fiind de aproape 1400.

În sectorul financiar, DESIF5 s-au remarcat cu peste 1000 de contracte încheiate până la 17.30, ocupând locul trei în topul şedinţei. Aprecierile DESIF5 au fost destul de ample, în ton cu evoluţia SIF5 pe piaţa suport unde cotaţia SIF Oltenia a închis cu un plus de 2,26%. La ora menţionată, cotaţia DESIF5 septembrie câştiga 1,26%.

Pe piaţa derivatelor pe mărfuri, investitorii s-au concentrat pe contractul pe aur cu mărimea de o uncie, având simbolul SIBGOLD. La ora 17.30 numărul contractelor pe acest produs era de 102, toate pe scadenţa din această lună, pentru care se observa o uşoară tendinţă de scădere.

Sibex disclaimer: Comentariul a fost realizat conform datelor din piaţă de la ora 17,30, după aceasta urmând să apară modificări ale numărului total de contracte, poziţiilor deschise şi, respectiv, valorii cotaţiilor, datorită programului de tranzacţionare prelungit până la ora 19.00. Datele exacte sunt disponibile pe site-ul www.sibex.ro., secţiunea rapoarte de tranzacţionare, după ora 19.20.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb